Co to za pomnik? [Olsztyn]

Dowolny temat zdjęć
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Jest golo i wesolo! Co za profanacja!
Tu jest pere ciekawych zdiatek http://www.castlesofpoland.com/prusy/olsz_poczt.htm
Awatar użytkownika
PRUSAK50

Post autor: PRUSAK50 »

Cytuję za Stanisław Piechocki-DziejeOlsztyńskich Ulic. Interesujący szczegół związany jest z postawionym po I wojnie światowej na skwerze przed sądem, w roku 1923, pamiątkowym głazem ku czci poległych podczas tej wojny. Oto 26 marca 1946 roku kamień ten został usunięty w ten sposób, żezepchnięto go do wykopanego uprzednio przed nim dołu i zasypano. Tkwi on zatem w ziemi w tym miejscu do dziś.
duch

Post autor: duch »

Wrócę jeszcze do wątku ratusza, gdyż udało mi się wyszperać w swoim archiwum wycinek z Gazety Olsztyńskiej dotyczący historii tego budynku. Tekst jest delikatnie ucięty z lewej strony, czego wcześniej nie zauważyłem (ze skanera korzystałem gościnnie), ale jest czytelny, więc wrzucam jak jest. Na drugiej fotce jest inne ujęcie wykusza z widocznymi również rzeźbami głów na zwornikach łuków okien parteru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
pucior
Kontakt:

Post autor: pucior »

Niezwykle interesujący wycinek - dziękuję Ci za jego umieszczenie :D Tekst wyczerpuje w zasadzie dalsze pytania na temat ratusza, no może oprócz jednego. Czy wiesz co się stało z ową tablicą (jak rozumiem umieszczoną w podłodze)? Z jakiego okresu jest ów artykuł?

Czy zachowało się jakieś archiwalne zdjęcie głazu sprzed sądu? Możeby tak go odkopać? ;)
duch

Post autor: duch »

Z tego co znalazłem wynika, że pomnik, który Cię interesuje (pierwszy post) jest poświęcony żołnierzom I WS. Nie znam niestety szczegółów. nie wiem więc, czy poległym, czy też ogółowi walczących lub jakiejś konkretnej formacji. W końcu znalazłem jego zbliżenie, ale niestety tylko z boku. Na kolejnych zdjęciach jest widoczny pomnik przy gmachu sądu i jego powiększenie.
Awatar użytkownika
flenders

Post autor: flenders »

pucior pisze:W którym roku wybudowano ratusz? Interesujące zdjęcia, być może w ten sposób uczczono pamięć poległych w I Wś? Jak wygląda obecny stan elewacji? Została skuta? Zdjęcie porównawcze mile widziane :D
W latach 70 XX w. (chyba) skuto większość płaskorzeźb przedstawiających wydarzenia z historii Olsztyna. Ciekaw jestem czy coś ocalało z tego - gdzieś gruz musieli wywalić.
Dla ciekawostki mogę dodać, że cały budynek powstał tradycyjnymi metodami - głównie pracą ludzkich mięśni.

Jeśli chodzi o budowniczego ratusza to jego willa znajduje się przy ul. Warszawskiej (w bardzo dobrym stanie) w piwnicy jest popularna knajpa Beczka. Pifko niedrogie i możemy się tam czasami zbierać (bez wykrywek) :)
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

O ile wiem, te płaskorzeźby były stiukowe, czyli marne szanse na ich zachowanie choćby w kawałkach (proch i pył).
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Jak pod koniec lat 70-tych to zapewne caly gruz wyladowal w niecce stadionu OKS budowanego na dożynki w 1978. Zwozili tam wszystko co popadnie-doslownie.
Awatar użytkownika
pucior
Kontakt:

duch - gratuluję zasobnego archiwum :D i dzięki za fotki. Jak widać w Olsztynie było sporo miejsc poświęconych pamięci żołnierzy i wydarzeń I Wś - ratusz, 2 pomniki pułkowe, głaz koło sądu i ów jeszcze nieco tajemniczy pomnik (koło pułkowego i kościoła). Zapewne w kościołach były tablice poległych - czy któryś z miejscowych kościołów już od 1945 służy ewangelikom (większa szansa na przetrwanie tablic)? A może coś jest w zbiorach muzeum (vide historia z tablicą z pomnika z I Wś z żabiego Rogu "odnalezioną" w muzealnym magazynie)
Awatar użytkownika
pucior
Kontakt:

PRUSAK50 pisze:Cytuję za Stanisław Piechocki-DziejeOlsztyńskich Ulic. Interesujący szczegół związany jest z postawionym po I wojnie światowej na skwerze przed sądem, w roku 1923, pamiątkowym głazem ku czci poległych podczas tej wojny. Oto 26 marca 1946 roku kamień ten został usunięty w ten sposób, żezepchnięto go do wykopanego uprzednio przed nim dołu i zasypano. Tkwi on zatem w ziemi w tym miejscu do dziś.
Na http://www.ullsteinbild.de/ znalazłem takie ciekawe zdjęcie. Pomnik przypomina ten sprzed sądu, tyle, że wg podpisu odsłonięcie było z udziałem Hindenburga w 1922 r. Czyżvy to ten sam pomnik czy kolejny?

(polecam stronę, jest trochę ciekawych zdjęć z Olsztyna i innych miast)
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

pucior pisze:Zapewne w kościołach były tablice poległych - czy któryś z miejscowych kościołów już od 1945 służy ewangelikom (większa szansa na przetrwanie tablic)? A może coś jest w zbiorach muzeum (vide historia z tablicą z pomnika z I Wś z żabiego Rogu "odnalezioną" w muzealnym magazynie)
Kościół przy grobli zamkowej służy ewangelikom od zbudowania do dziś.
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Właśnie znalazłem na Ebay.de ale nie potrafię odczytać :roll: ale widzę tam jakby profil żołnierza w hełmie :roll: anie to ten Franz Hermann Schulz-Delitzsch :zebek: ale sie zakręciłem :D
Awatar użytkownika
pucior
Kontakt:

...
Awatar użytkownika
pucior
Kontakt:

Udało się rozwiązać zagadkę - ów zagadkowy pomnik poświęcony był pamięci 73. pułku artylerii polowej (oczywiście z Olsztyna). Na ostatnim zdjęciu widać kościół po wojnie, na pierwszym planie po lewej widać chyba szczątki rozbitego pomnika (?)

Zatem podsumowując: w Olsztynie były 3 pomniki pułkowe - 2 pomniki pułków piechoty (146. i 151.) oraz powyższy (artylerzystów). Poza tym istniał pomnik przed sądem (prawdopodobnie to ten odsłaniany przez Hindenburga). Swoją rolę odgrywał także ratusz.

:D
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

pucior pisze: Zatem podsumowując: w Olsztynie były 3 pomniki pułkowe - 2 pomniki pułków piechoty (146. i 151.) oraz powyższy (artylerzystów).

:D
mała pomyłka - zamiast 151 powinno być 150 IR
ODPOWIEDZ