Znalazłem coś takiego:
http://polona.pl/item/5043804/0/
Jest to broszurka informacyjna wydana z okazji zjazdu byłych działaczy plebiscytowych w Działdowie, a zjazd odbył się z okazji dziesięciolecia plebiscytu na Warmii i Mazurach. Zjazd ten miał miejsce 13 lipca 1930 r., a więc data taka jak na medalu.
W broszurce tej na jednej z kolejnych stron znajduje się program zjazdu, a w programie wymienione są między innymi zawody: marsz drużynowy i bieg kolarski z Działdowa do pobliskiej Krasnołąki, gdzie znajdowała się już granica z Prusami Wschodnimi. W Krasnołące miało się też odbyć rozdanie nagród.
Ten zjazd miał wyraźnie uroczysty charakter i na pewno było to wydarzenie w kilkutysięcznym wtedy mieście. Wg mnie nie ma szans, by w tym samym dniu niezależnie odbywały się jakieś zupełnie inne zawody organizowane przez (powiatowego) Komendanta Przysposobienia Wojskowego i Wychowania Fizycznego, zupełnie niezwiązane z programem zjazdu. Myślę więc, że po prostu komendant z racji funkcji patronował zawodom czy też organizował te zawody, które miały miejsce w trakcie zjazdu i przyznawał nagrody. Stąd na medalu taki napis. Myślę, że ktoś otrzymał ten medal za ten marsz albo za kolarstwo.
Szanse na powiązanie medalu z konkretną osoba są raczej bliskie zeru. Jeśli gdzieś mogły pojawić się nazwiska zwycięzców takich zawodów, to raczej tylko w lokalnej gazecie z tamtego czasu, która mogła regularnie opisywać codzienne wydarzenia w mieście. Myślę, że jest szansa, że zostało to opisane. W tej broszurce na przedostatniej stronie widać, że istniała Gazeta Działdowska, którą wydawał Franciszek Makoła, ten, który wydał tą broszurkę. Jest tam też informacja, że Gazeta Działdowska wychodziła dwa razy w tygodniu. Natomiast może być niemożliwe dotarcie do tej dawnej Gazety Działdowskiej, a tym bardziej do konkretnych numerów wydanych krótko po zjeździe.
Tak szukając na szybko w internecie, jedyne na co trafiam, to w wyszukiwarce Ossolineum:
http://bazy.oss.wroc.pl/lwow/pozycja.php?id=3299
Tyle że w wynikach wyszukiwania widać, że w zasobach we Wrocławiu nie posiadają Gazety Działdowskiej, natomiast w bibliotece we Lwowie znajduje się trochę egzemplarzy tej gazety, tyle że jeśli chodzi o rok 1930, to są numery jedynie od 1 do 23, a widać po wcześniejszych latach, że w roku były 103 numery. 23 numery to daje 12 tygodni, więc dostępne są jedynie numery do marca 1930. Więc i tak we Lwowie nie mają z lipca. Możesz próbować szukać w jakiś inny sposób, czy gdzieś w Polsce jakaś instytucja nie ma tej gazety,
A sam przedmiot bardzo fajny i myślę że dość unikalny.
Na marginesie jako ciekawostkę można napisać, że w tym samym dniu, 13 lipca 1930 r., w Urugwaju rozpoczęły się pierwsze w historii Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej.