szeląg Michał Korybut

Wszelkiego rodzaju środki płatnicze
Awatar użytkownika
wendrowiec

szeląg Michał Korybut

Post autor: wendrowiec »

Witam, myślę, że dobrze z id tego szeląga :D
Jest to szeląg Toruński- Michał Korybut Wiśniowiecki, ale jest jedno ale, gdzie data ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
GILGIN

Re: Proszę o potwierdzenie

Post autor: GILGIN »

Wszystko się zgadza szeląg toruński typ bez daty. Kopicki wyróżnia cztery odmiany tego szeląga
Dla przykładu: http://wcn.pl/archive/105297?q=korybut" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wendrowiec

Dziękuję bardzo :guru:
Z tego co tu przeczytałem, to Toruńskie szelągi były bite w latach 1671

http://myvimu.com/exhibit/10820717-szel ... wiecki-b-d" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
GILGIN

To nie jest tak jak myślisz :cool: 1671 owszem, ale te bez daty zapewne bito w 1672 i 1673 dlatego aż cztery odmiany. To oczywiście moje przypuszczenia :D
Awatar użytkownika
GILGIN

Znalazłem w sieci nawet taką wzmiankę:
Intensywnie pracowały mennice Gdańska, Torunia i Elbląga. W gdańsku bito dukaty i szelągi. Szelągi miały niską próbę, niższą od monet Jana Kazimierza. W Elblągu podobnie, bito nominał najniższy - szelągi i monetę grubą - talary i dukaty. Analogicznie, ale znacznie gorzej pod względem jakości było w Toruniu. Tam działał Hans Dawid Lauer, który nie przejmujac się żadnymi wymaganiami co do zawartości srebra w monetach przez pięć lat zalewał Toruń i sąsiednie rynki fatalnymi szelągami z rocznikiem 1671 i niedatowanymi. Ich próbę oceniano na połowę próby i tak słabych szelągów gdańskich, co stwierdzono w roku 1673 ale Lauer nie poniósł konsekwencji i działał jeszcze przez trzy lata bijąc szelągi z literą Michała nawet po jego śmierci (spowodowanej podobno przejedzeniem!).
Lauer trafił do Torunia z Norymbergi gdzie jego rodzina prowadziła (i chyba prowadzi nadal) przedsiębiorstwa mennicze. To z jej warsztatów wyszła znaczna część osiemnastowiecznych liczmanów europejskich. Lauerowie bili również zastępcze monety podczas i po pierwszej wojnie światowej.
Szelagi Michała Korybuta z mennicy toruńskiej są zazwyczaj bardzo źle wybite i źle zachowane. Lepiej wyglądają bite tam dwudukaty, ale są tak rzadkimi numizmatami, że niewielu kolekcjonerów miało okazję trzymać je w ręku.
I kolejny artykuł:
Pod zarządem Henryka Sieverta (inicjały „H-S”) bito w Toruniu prawie wyłącznie szelągi. Ogromny rarytas stanowią natomiast toruńskie dwudukatówki. Znana jest także odbitka złotej 2-dukatówki w formie donatywy. Po rezygnacji Sivierta zarządcą mennicy został Hans Dawid Lauer, który nielegalnie kontynuował bicie szelągów z inicjałami Michała Korybuta nawet po śmierci władcy. Z działalności tej czerpał niemałe zyski, bowiem obniżył o ponad połowę zawartość srebra w bitych już bez daty szelągach. Oszustwo zostało jednak odkryte a mennica toruńska została zamknięta aż do roku 1760.
Awatar użytkownika
wendrowiec

Bardzo dziękuję za poświęcony czas i oświecenie mnie i pewnie wielu innych forumowiczów :guru: :guru:
ODPOWIEDZ