Wykrywacz WHITES XLT E

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Awatar użytkownika
zdzich

Wykrywacz WHITES XLT E

Post autor: zdzich »

Proszę szanowne grono o opinię na temat tej wykrywki. Najlepiej od osoby która jest lub była w jej posiadaniu.Zastanawiam się nad nią lub nad nową Proximą. Dzięki za odpowiedzi .a morze Tesoro Cortes. Dotychczas miałem MD
Ostatnio zmieniony 07 lip 2008, 15:17 przez zdzich, łącznie zmieniany 1 raz.
Radziej

Post autor: Radziej »

Do tematu na pewno dorzucą coś szrekol i Don Joker. Obaj są szczęśliwymi posiadaczami i już co nieco będą mogli powiedzieć. Ja śmigam na "dziadku" XLT,Eagle Spectrum. Ten sprzęt ma u mnie "dożywocie" :)
Awatar użytkownika
Don Joker

Post autor: Don Joker »

Wykrywka XLT wymaga wiele,wiele nauki i cierpliwości żeby ją poznać. Nie jest to najprostsza wykrywka ale warta swojej ceny. Ja uczę się jej już pól roku i idzie mi coraz lepiej, ale jeszcze dużo pracy przedemną. XLT ma 4 standardowe programy,które nie wymagają jakiejś ogromnej wiedzy żeby na nich chodzić, ale jeżeli byś chciał tylko na nich poprzestać to zdecydowanie odradzam ten wykrywacz (programy te nie są szczytem jej możliwości i z takimi osiągami kupisz coś tańszego). Gotowe programy możesz znaleźć na stronie Thesaurusa, ale chodzenie na tych programach bez znajomości wykrywki też może ci przynieść trochę kłopotów (na różnych gruntach wymagają mniejszych lub większych korekt). Dużym atutem jest mixerek (tryb statyczny i dynamiczny jednocześnie), ale on wymaga wiekszego niż pobieżne zapoznanie się z wykrywaczem. Na co najmniej dwóch forach był opisywany problem z nową sondą do White'sa XLT (tzw. krzyżak). Otóz czasami, bez zadnej przyczyny wykrywacz zaczyna ryczeć na wszystko, obojetnie czy kierujesz sonde na ziemię, wodę czy powietrze). Mam ten problem w swojej i przyznam że na początku sprawiał mi dużo problemów, ale już nauczyłem sie z tym sobie radzić.Tak więc niestety nie doradzę Ci czy masz ją kupować czy nie, musisz zadecydować sam. Jeżeli miałbyś jescze jakieś konkretniejsze pytania to wal, w miare moich skromnych możliwości postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam
KRIS

Post autor: KRIS »

Zdzich zdajesz sobie sprawe że przejść z MD na XTL to jakby z Syrenki przesiąść się do Ferrari.Może być ciężko.Ja bym Ci proponował coś z średniej półki a po 2-3 latach coś lepszego.
P.s:A o takim nie myślałeś (prosty, skuteczny ale cięzki)
http://www.viking.waw.pl/hobby_.php?id= ... ucent_id=5
Awatar użytkownika
Don Joker

KRIS pisze:przejść z MD na XTL to jakby z Syrenki przesiąść się do Ferrari.
Ja na XLT przesiadłem się z ACE 250 i nie było tak tragicznie ;)
KRIS

Post autor: KRIS »

A jaki czas "latałeś" z ACE 250?
Awatar użytkownika
Dzi@dek

Post autor: Dzi@dek »

KRIS pisze:Zdzich zdajesz sobie sprawe że przejść z MD na XTL to jakby z Syrenki przesiąść się do Ferrari.Może być ciężko.Ja bym Ci proponował coś z średniej półki a po 2-3 latach coś lepszego.
Witam
Panowie nie przesadzajcie . Xlt do łatwych nie należy ,ale nie róbmy z niego odrazu rzeczy nieosiągalnej . Jaka jest trudność we wprowadzeniu gotowego programu ? instrukcja obsługi i do dzieła , gorzej z gmeraniem w nich i osłuchaniem się z nim(tu dają popalić szczególnie mixerki ,kanonadą dzwięków ale po jakimś czasie da się do tego przyzwyczaić).Na początku użytkowania polecam programy fabryczne .Co do cewek się nie wypowiem , ponieważ mam xlt e-series ale z płaską cewką .Reasumujac jest to wykrywacz dla człowieka , który ma dużo chęci i czasu (jednak xlt umie się odwdzięczyć i to z dużą nawiązką ).
Pozdrawiam
PS. Ja przesiadłem się z Armanda Penetratora (w którym jedynymi ustawieniami były włącz/wyłącz)
Awatar użytkownika
zdzich

Post autor: zdzich »

A więc odpada jak dla mnie za dużo regulacji .Szukam wykrywki prostej w obsłudze z wyświetlaczem do 2500 zł
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Witaj,
a może coś z fisher'a z serii CZ np: 7 lub 70

sprzęt może nie najnowszy ale za to prosty i ewidentnie skuteczny... a i trochę by zostało z tych 2500zł :)

pozdrawiam warwick
Awatar użytkownika
Don Joker

KRIS pisze:A jaki czas "latałeś" z ACE 250?
Rok
asdic321

Post autor: asdic321 »

Don Joker pisze: (...) Na co najmniej dwóch forach był opisywany problem z nową sondą do White'sa XLT (tzw. krzyżak). Otóz czasami, bez zadnej przyczyny wykrywacz zaczyna ryczeć na wszystko, obojetnie czy kierujesz sonde na ziemię, wodę czy powietrze). Mam ten problem w swojej i przyznam że na początku sprawiał mi dużo problemów, ale już nauczyłem sie z tym sobie radzić (...)
Jak dotad nie udalo mi sie znalezc wyjasnienia tego fenomenu :/ - czy mozesz mnie oswiecic jak owego wycia uniknac? U mnie zdarza sie to po jakichs 3 godzinach od wlozenia w pelni naladowanego akumulatora... Dzieki z gory :D
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Witam,

odpowiedź w tym wątku :
http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewt ... 09e7f50c93

z tym, że może nie jak uniknąć ale jak sobie szybko i w miarę bezboleśnie dać rade z tym zjawiskiem

można jeszcze tu poczytać :
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... zy%2A#5937

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
Don Joker

Widze źe też masz z tym problem ;). Niestety też nie wiem jak pozbyć się tego wycia definitywnie.Na forum Thesaurusa przeczytałem, że pomaga częste strojenie do gruntu (co 10 - 15 min) i faktycznie, niekontrolowane wycia mam teraz rzadsze, ale są. Niezawodnym sposobem na to jest restart wykrywki (wyjęcie baterii przy włączonym sprzęcie), ale jest to troche czasochłonne (na elektronikę mam założony pokrowiec). Ostatnio znalazłem na to inny sposób, narazie się u mnie sprawdza. Poprostu, gdy zaczyna wyć przyciskam spust, kilka serii kazda seria po 3-4 razy i wykrywka działa jak ta lala ;) .
asdic321

Post autor: asdic321 »

Dzieki za pomoc :D
Reset u mnie specjalnie nie pomaga - jak wycia sie juz pojawia na dobre, to koniec :/ Ale na etapie poczatkowym rzeczywiscie daje sie cos poradzic wielokrotnym klikaniem spustu...
Widac "ten typ tak ma" i trzeba co jakis czas posluchac "sygnalow z kosmosu" :D
Radziej

Post autor: Radziej »

Witam,pozdrawiam!
Dorzucę swoje 3 grosze do tematu,mimo,że mój Whites to bieda wersja XLT. Czasem obserwuję podobne symptomy w zachowaniu piszczałki,popiskiwanie, fałszywe sygnały itp. Z moich obserwacji wynika, że dzieje się tak, gdy podczas poszukiwań zmieni się rodzaj mineralizacji gruntu. Przykładowo zaczynam poszukiwania w piasku a z czasem wchodzę w torf czy rudę darniową. Istna kakofonia dzwięków uniemożliwiająca normalne poszukiwanie. Jedynym sposobem eliminacji jest zmiana ustawień sprzętu. Zdarza się także, że po wprowadzeniu odpowiedniego programu i użytkowaniu go np przez 5 kolejnych wyjazdów wykrywacz znów zaczyna wariować,chociaż grunt, wilgotnośc itp nie zmienia się,robię częste kompensacje wpływu gruntu itp. Jedyny sposób to wprowadzić dokładnie te same ustawienia jeszcze raz do pamięci wykrywacza. W 99% przypadków ten zabieg eliminuje dziwne i niezrozumiałe zachowanie wykrywacza. Jeśli chodzi natomiast o nowe cewki to nie miałem z nimi do czynienia i szczerze mówiąc chyba nawet bym nie chciał. Z tego co sie orientuję to są one delikatniejsze,bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne niż cewki do XLT starszego typu.
Tyle moich wynużeń. Mam nadzieję,że komuś pomogłem.
ODPOWIEDZ