oryginalność a waga monet
- pulkownikL
oryginalność a waga monet
Czy ktoś spotkał się z monetą która była doważana przed biciem i zostały ślady po tym zabiegu?,coś jak na foto,wygląda to tak jakby kawałeczek srebra dołożono i nie sprasował się idealnie z resztą,co widać również na otoku 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Waga monet
To wygląda jak wada krążka. Pokaż proszę całą monetę może to np. współczesna kopia. Teoria dokładania kawałka srebra odpada, takie jest moje zdanie.
Zużyty, pęknięty tłok.
Pojawia się jeszcze pytanie: czy moneta jest z "dołka", czy ze sklepu numizmatycznego?
Niektóre sklepy przy sprzedaży monet uprzedzają: moneta naprawiana.
Niektóre sklepy przy sprzedaży monet uprzedzają: moneta naprawiana.
- pulkownikL
Ocena oryginalności to ciężka sprawa, zwłaszcza przy monetach ekstremalnie rzadkich.Monet o nominale 3 marki z Fryderykiem Mądrym wybito tylko 100szt. z czego sporo zaginęło w czasie zawieruchy wojennej. Obecnie znanych jest kilka egzemplarzy osiągających zawrotne ceny na aukcjach. z uwagi na zapotrzebowanie rynku kolekcjonerskiego wybito sporo kopii owej monety.
Teraz mogę napisać iż Twoja moneta to kopia, tym nie mniej bardzo fajna.
Teraz mogę napisać iż Twoja moneta to kopia, tym nie mniej bardzo fajna.

- syriusz13
Stwierdzasz to po rzadkości monety,czy jesteś pewien że to kopia?GILGIN pisze:Teraz mogę napisać iż Twoja moneta to kopia, tym nie mniej bardzo fajna.
Gdyby to był popularny moniak nie było by dyskusji. Tam gdzie cena odgrywa wielką rolę znajdą się chętni na łatwy zarobek. Syriusz swoją opinię opieram na tym co widzę i co przeczytałem. Dziwny rant monety, wygląda jakby to był odlew drobne szczegóły odgrywają wielką rolę. Sporo na temat kopii tej monety piszą na niemieckojęzycznych forach a to mnie utwierdza w mojej opinii. Pozdrawiam
Gilgin ma racje, wskazane wady monety są charakterystyczne dla odlewów na wosk tracony.
- pulkownikL
Dzięki Panowie za pomoc,zostanie w kolekcji tylko nie wiem po co,wśród oryginalnych kiepsko wrzucać falsa,ale jakoś oko przymknę,pozdrofki 

- syriusz13
PulkownikL czy widoczna na rancie rysa jest na całym obwodzie?
Nie musi być widoczna, a powstała od szczeliny w gumowej formie, w którą wtryskiwano wosk.
- pulkownikL
Tylko na tym kawałku na foto,ale przy takich sortach taki moniak to zwykle fals,syriusz13 pisze:PulkownikL czy widoczna na rancie rysa jest na całym obwodzie?

- zegar71
Cześć .Mam orta z podobną wadą , kształt odwróconego stożka odwarstwia się od reszty monety widać to na rancie,grubość monety to 1.2mm dlatego nie wstawiam zdjęcia rantu monety.Dodam że moneta nie była czyszczona chemicznie,a jedynie płukana w wodzie .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.