Skarb
- chomik (masteo)
Re: Skarb
U chomika pod domem to są-były koszary SS (batalion przyboczny Führera)rebok24 pisze:U chomika pod domem to jest.

A do tej piwnicy inni mają bliżej

- chomik (masteo)
To mnie Sepp teraz zaciekawiłeś
ochrona Adiego z Wolfschanze z koszarowana była ,,u mnie,,
więc może któryś z sąsiadów znalazł
popytam się a nuż się uda.
Ps;
Szkoda że tak mało danych posiadasz
ale z drugiej strony jak byś miał więcej to byś się nie pytał 

więc może któryś z sąsiadów znalazł

Ps;
Szkoda że tak mało danych posiadasz

Intrygująca informacja. Ale jest ale... W styczniu 1945 roku w podkętrzyńskim Kruszewcu, a nawet w Karolewie nie było już żołnierzy SS. Po ewakuacji "Wilczego Szańca", w październiku 1944 roku, esesmani z Karolewa w przeważającej części walczyli na froncie wschodnim ( na północ od Gołdapi już w październiku 1944 roku - walki w Daken). W Wilczym zostawiono jedynie Wach Kompanie, nadając jej nazwę "Wolfschanze". W styczniu 1945 roku w wcielono ją w struktury Grupy Korpuśnej "Hauser". Z Rosjanami walczyła ona w Unterkampfgruppe Kretschmer, m. in. w okolicach Korsz.
Na przełomie 1944/45 roku w Karolewie zostawiono jedynie SS - Pz. Jg. E. u. A. Abt. 1. dowodzony przez sturmbannführera Rissa. Oddział ten też podporządkowano generałowi Hauserowi (Unterkampfgruppe Riss).
A więc płaszcz z biletem na luty 1945 roku raczej nie należał do nikogo z ochrony Wilczego. Co nie znaczy, że jest mniej ciekawy...
Na przełomie 1944/45 roku w Karolewie zostawiono jedynie SS - Pz. Jg. E. u. A. Abt. 1. dowodzony przez sturmbannführera Rissa. Oddział ten też podporządkowano generałowi Hauserowi (Unterkampfgruppe Riss).
A więc płaszcz z biletem na luty 1945 roku raczej nie należał do nikogo z ochrony Wilczego. Co nie znaczy, że jest mniej ciekawy...
Nie wiem jak wyglądała przedsprzedaż biletów w tym czasie
Płaszcza nie widziałem, jedynie zawartość kieszeni.
Oto jedna obcięta fota, mam nadzieje, że obecny właściciel nie bedzie mial za złe

Płaszcza nie widziałem, jedynie zawartość kieszeni.
Oto jedna obcięta fota, mam nadzieje, że obecny właściciel nie bedzie mial za złe

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Szacunek.
Mussolini był w Wilczym trzy razy, ale to w sierpniu 1941 najwięcej paradnie obwozili go samochodem. Zdjęcie jest z owego spotkania. Świadczy też o tym opaska na mankiecie oficera z ochrony - dla bezpieczeństwa, później zakazano ich noszenia.
Czyżby właściciel płaszcza był oficerem Führer Begleit Bataillon? Jeżeli tak, w styczniu 45 powinien być bliżej Adolfa H.
Ciekawy trop...
Mussolini był w Wilczym trzy razy, ale to w sierpniu 1941 najwięcej paradnie obwozili go samochodem. Zdjęcie jest z owego spotkania. Świadczy też o tym opaska na mankiecie oficera z ochrony - dla bezpieczeństwa, później zakazano ich noszenia.
Czyżby właściciel płaszcza był oficerem Führer Begleit Bataillon? Jeżeli tak, w styczniu 45 powinien być bliżej Adolfa H.
Ciekawy trop...