Krzyżyki - odlewy

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Krzyżyki - odlewy

Post autor: Blacek »

Cześć!!!
Pewnie powstawały z potrzeby chwili. Jeden odlany w odciśniętej z innego formie. Dziwne są te małe - znalezione w różnych miejscach, a jednak podobne. Można coś bliżej o nich powiedzieć, datować? wszystkie są z cyny/ołowiu.
Wymiary:
najbardziej krzywy - 28mm x 18mm
drugi 30mm x 20mm
duży 50mm x 27mm
Pozdrawiam!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Kacper

Re: Krzyżyki - odlewy

Post autor: Kacper »

Witam,
Krzyżyki są raczej średniowieczne. Na terenie całej Europy były wykorzystywane na równi z plakietkami pielgrzymimi jako swoiste identyfikatory podróżnych. Niekiedy również łączy się je z darami do biedniejszych pochówków, bądź jako ofiary pokutne. Poniżej dwa przykłady z wysp na szybko:

http://finds.org.uk/database/artefacts/record/id/103361" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.artancient.net/servlet/the-5 ... for/Detail" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Kacper :guru: Dziękuję Ci bardzo. Miałem takie b, nieśmiałe przypuszczenie :he: . Ten bardziej krzywy znalazłem u kolegi w kuble "śmieciowej" drobnicy. W drugim (który przedwczoraj od przemiłych gości dostałem) jest jeszcze resztka żelaznego, drucianego kółka.
Ten największy będzie późniejszy, bo ma już "nowocześnie" położone ucho. Trochę zdziwiło mnie w tych małych "satanistyczne" położenie otworów, przez które krzyżyki zwisały jakby do góry nogami, ale myślę, iż w tamtych czasach ludzie nie byli tak przewrażliwieni na szczegóły.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
osterode

Post autor: osterode »

Z tym odwróconym krzyżem to różnie bywa. Zapewne w dawnych wiekach miał tylko jedno znaczenie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_%C5%9Bw._Piotra" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Dodaję jeszcze jeden - wyjątkowo marnej urody. Czy i ten można zakwalifikować do starych (jeśli to w ogóle krzyż religijny)? Jak zwykle ołów, albo cyna, przekrój ramion stożkowy. Forma powstała przez kolejne odciśnięcie różniących się wielkością przekroju detali. Najpierw belka poprzeczna, później pionowa. Brak otworu. Pozostawiono nadlewkę na końcu jednej z belek. Wymiary 50 x 40 mm. Jak zwykle - będę wdzięczny za informacje :) .
Pozdrawiam!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Kacper

Post autor: Kacper »

Po poszukiwaniach weekendowych przyznaję, że nie wiem. Patrząc na ogólny stan wszystkich podobnych krzyżyków, i pewną prostotę (by nie powiedzieć prymitywizm) wykonania to jak najbardziej mogłoby być. Nie mam póki co pomysłu jak można by je odróżniać/ datować jakoś dokładniej, ale jak sądzę to kwestia czasu, aż ktoś się weźmie za porządną kwerendę ołowianych/cynowych dewocjonaliów. Tak czy inaczej zapraszamy do nas na kawę/herbatę.
Pozdrawiam
Kacper
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Jeśli zatem mógłbym przyczynić się do postępu badań w tej materii - czekam na dyrektywy (pw) specjalnie nie moczyłem ich w niczym i nie "konserwowałem".
Wszak wiedzieć, to więcej niż mieć :) .
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Szara Sowa

Post autor: Szara Sowa »

Takie krzyżyki archeolodzy datuja na XI - XII w.. Tak bynajmniej wydatowali mój.
ODPOWIEDZ