Żeton dominialny B
Żeton dominialny B
Żeton dominalny B - czy po oznaczeniu można czegoś więcej się o nim dowiedzieć ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2013, 20:36 przez fckgw, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Żeton dominalny B
Co to jest żeton dominalny? Poważnie pytam, pierwszy raz się z takim pojęciem stykam.
Re: Żeton dominialny B
żeton dominialny - pieniądz zastęczy, płacono tm np chłopom za pracę.
- niewidzialny
Witam, żeton dominialny był tymczasową formą zapłaty, którą właściciel (emitent) musiał wymienić z czasem na właściwą walutę.Zgodę na emisję monet dominialnych czy tez kupieckich wydawał właściwy magistrat. Monety czy też żetony musiały zawierać jakąś równowartość - czyli np. 50 pfen. 1zł, lub 1 litr mleka itd. oraz nazwę emitenta np. Dominium Track, D.Track, D.T.fckgw pisze:żeton dominialny - pieniądz zastęczy, płacono tm np chłopom za pracę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
no na moim żetonie jest tylko pierwsza litera dominium B od Balden 

- niewidzialny
To Ty tak sugerujesz, Twoja blaszka może być od wszystkiego. Monety/ żetony dominialne sygnowane były literą "D" czyli "Dominium", potem nazwa właściwego sobie "dominium" czyli majątku / folwarku. Oprócz tego, jak już wcześniej pisałem taki żeton powinien określać jakąś wartość. (Żetony deputatowe - jakiś towar np. żywność, a zwykłe żetony - jednostkę monetarną). Tego właśnie brakuje mi na Twojej blaszce.fckgw pisze:no na moim żetonie jest tylko pierwsza litera dominium B od Balden
Proszę mi wierzyć że nie musi być wcale D od dominium, może być skrót od nazwy miejscowości czy też nazwiska emitenta. Nominował też nie jest koniecznym
Blaszka jest prawie na pewno dominialnym żetonem rozliczeniowym.
Pozdrawiam
AG

Pozdrawiam
AG