Dzwonek
- syriusz13
Dzwonek
Znajomy podesłał mi taki o to dzwonek.Pytanie czy to dzwonek od krów,owiec czy innych zwierząt czy miał inne przeznaczenie?I czy ta data to data produkcji czy coś innego oznacza.I co ten napis oznacza?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Dzwonek
Na pewno nie od krów, raczej cerkiewny 
Przepiszesz ten napis?

Przepiszesz ten napis?
Mój pradziadek miał tego typu dzwonki przy saniach, jednakże nie wiem, czy takie było ich pierwotne przeznaczenie. Odczytanie i przetłumaczenie tekstu mogłoby coś wnieść do rozwikłania zagadki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
No niestety. Dałbyś zdjęcia chociaż tak, żeby można było litery w kolejności odczytać i żeby było widać część poprzednich...
Na tym pierwszym zdjęciu na którym widać napisy, doczytałem się "tajumo(...)" Na razie bez sensu, ale jak będzie więcej zdjęć zrobionych z sensem to przepiszę.
Tak w ogóle to:
http://archiwumallegro.com.pl/carski+dz ... 96706.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Na tym pierwszym zdjęciu na którym widać napisy, doczytałem się "tajumo(...)" Na razie bez sensu, ale jak będzie więcej zdjęć zrobionych z sensem to przepiszę.
Tak w ogóle to:
http://archiwumallegro.com.pl/carski+dz ... 96706.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Takie dzwonki, z datami i napisami były i są nadal używane do krów.
A jakie toto duze? 

To oczywiście strzał, ale na moje oko około 8cm średnicy 

Nieźle majętni musieliby być chłopi, którzy zakładaliby takie dzwonki krowom
Masz możne jakieś zdjęcia? Sprawa mnie zaciekawiła.

Masz możne jakieś zdjęcia? Sprawa mnie zaciekawiła.
http://www.poszukiwanieskarbow.com/foru ... 41&t=50556" onclick="window.open(this.href);return false;
- syriusz13
To nie mój dzwonek,nie mam go w domu i dostałem tyle zdjęć ile wstawiłem.Już napisałem do człowieka by podał wymiary i żeby zrobił zdjęcia tak żeby było widać cały napis (teraz nie widać tylko jednej litery). Ja nie uczyłem się rosyjskiego,a żonie coś w tym napisie nie pasuje.
Felix ,powyższy link nie można otworzyć jak się nie jest zarejestrowanym ( może napisz co tam uzgodniono).
Felix ,powyższy link nie można otworzyć jak się nie jest zarejestrowanym ( może napisz co tam uzgodniono).
Zarejestruj się. Przyda się na przyszłość a długo nie trwa. Są zdjęcia dzwonka, wygląda jak ten powyżej, nawet data się zgadza, jest też kilka opinii i temat się urywa.
Pisałem już o tym. Po ukraińskich górach jeszcze w 2000roku biegało pełno krów z takimi dzwonkami. część miała piękne antyki, inne proste, też stare, jak i lane współcześnie, czy czasem robione z kawałka rury.
Z mućkami ten dzwonek nie ma nic wspólnego.
To jakiś rosyjski (prawosławny?)zwyczaj.Narzeczony wręczał wybrance taki dzwonek przy okazji zaręczyn?
Znaki zapytania dlatego że skleroza dokucza-gdzieś dzwonią,tylko gdzie?Ktoś mi o tym opowiadał dawno temu.
To jakiś rosyjski (prawosławny?)zwyczaj.Narzeczony wręczał wybrance taki dzwonek przy okazji zaręczyn?
Znaki zapytania dlatego że skleroza dokucza-gdzieś dzwonią,tylko gdzie?Ktoś mi o tym opowiadał dawno temu.
- syriusz13
Dostałem następne zdjęcia,oto brakująca litera :
Według mnie jest napisane :1854 ГАЮ*О*.*АЮ**.КО.А
* sprzeczka między mną a żona co to za litera
Według mnie jest napisane :1854 ГАЮ*О*.*АЮ**.КО.А
* sprzeczka między mną a żona co to za litera

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czyli identyczny jak w linku podanym przeze mnie, nawet wielkość się zgadza, niestety wciąż jednoznacznej odpowiedzi nie ma.