Proszę o id
Moderator: Sepp
Proszę o id
Witam prosze o id tego symbolu?? Ładnie wyglada i na tym kończy się moja wiedza heheh
POZDRAWIAM!!!

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Blacek
- Kontakt:
Re: Proszę o id
Cześć!!!
Albo wpłynął na mnie sezon ogórkowy, albo masz sztuciec z inicjałami monarchy
: FWR I . Korona pruska... Dalej już się nie wygłupiam i czekam na mądrzejszych.
Pozdrawiam!!!
Albo wpłynął na mnie sezon ogórkowy, albo masz sztuciec z inicjałami monarchy

Pozdrawiam!!!
- Blacek
- Kontakt:
No nie!? - Fryderyk Wilhelm I Rex- ale to byłby XVII WIEK.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fryderyk_Wilhelm_I_Pruski" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;.
Ciekawe jak wygląda cały .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fryderyk_Wilhelm_I_Pruski" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;.
Ciekawe jak wygląda cały .
Istotne będą sygnatury oznaczające próbę srebra i wytwórcę, co być może pozwoli określić datę zrobienia tego sztućca, czy co to tam jest. Bez tego nie ma sensu popuszczać wodzy fantazji.
A tak z innej beczki, monogram każdy mógł sobie zrobić jaki chce na swoim widelcu czy nożu, wyobrażam sobie że z różnych powodów ktoś mógłby sobie wygrawerować i monogram króla, więc sam monogram nawet jeśli oznaczałby Fryderyka, nie znaczy zaraz że przedmiot pochodził z jego zastawy.
A tak z innej beczki, monogram każdy mógł sobie zrobić jaki chce na swoim widelcu czy nożu, wyobrażam sobie że z różnych powodów ktoś mógłby sobie wygrawerować i monogram króla, więc sam monogram nawet jeśli oznaczałby Fryderyka, nie znaczy zaraz że przedmiot pochodził z jego zastawy.
Niestety nie ma żadnych bić na tym przedmiocie choć wygląda na srebro ,a co do tych monogramów to pewnie o takie coś chodzi
Dzieki za pomoc!

- Blacek
- Kontakt:
Ciekawe, czy potraktowano by takie samowolne grawerowanie jako skrajne hołdownictwo, czy uzurpację, czy też zwykły szpan.Aha -toż to VXIII wiek, Catadero dzięki za dyskretną uwagę
. Miałem kiedyś w rękach stołowy nóż carski z sygnaturą Saznikowa, dostawcy dworu cesarskiego.
Następne sztućce, to już coś "zwykłego" - widzę też są z inicjałami. To międzywojnie i pewnie platerowane srebrem.
Pozdrawiam!!!

Następne sztućce, to już coś "zwykłego" - widzę też są z inicjałami. To międzywojnie i pewnie platerowane srebrem.
Pozdrawiam!!!
Co to może byc??
http://www.ukdfd.co.uk/ukdfddata/showca ... 05&ppuser=" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
cos w tym stylu ?
pozd.
cos w tym stylu ?
pozd.
Wracając do pierwszego pytania
Wydaje się, że sztuciec pochodzi z zastawy pułkowej. Pułki niemieckie miały za patronów monarchów - tak na szybko to w Królewcu stacjonował 3 Pułk Grenadierów im. Króla Fryderyka Wilhelma I. Dorzucam foto pamiątkowego talerza z ebaya.Bartek14 pisze:Witam prosze o id tego symbolu?? Ładnie wyglada i na tym kończy się moja wiedza hehehPOZDRAWIAM!!!