Guzik napoleoński proszę o ID
Guzik napoleoński proszę o ID
Witam,kolega posiada taki guziczek. Nie możemy go zidentyfikować,może koledzy pomogą?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Guzik napoleoński proszę o ID
Marynarka wojenna XIX Batalion, ale poczekajmy na mądrzejszych bo ostatnio mam kryzys i różne pierdoły potrafię pisać podczas identyfikacji.
Witam!Artyleria Marynarki Wojennej(składająca się z 4 pułków) utworzona przez Napoleona w 1803r.Pozdrawiam!
-
W 1804 sformowano Korpus Artylerii Marynarki. Jego oddziały walczyły też na lądzie, m.in. w kampanii saksońskiej 1813 pod Lutzen (pierwsza inskrypcja na sztandarze 1. Pułku AM). Jeśli guzik z naszych terenów, to może z kampanii 1813?
Takie guziki wychodzą u nas w Gdańsku. Ostatnio sporo tego wyszło, co widać m.in. na alledrogo
Dziękuję koledzy.
Intryguje mnie napis z guziora - DIXNEUVIEME
Co oznacza?
DIX w zapisie rzymskim 509
NEUVIEME z francuskiego - dziewiąty (z translatora internetowego)?
Co oznacza?
DIX w zapisie rzymskim 509
NEUVIEME z francuskiego - dziewiąty (z translatora internetowego)?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2012, 11:48 przez Andrew, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak jak pisałem wyżej - oznacza to XIX
Juz kumam czyli francuskie DIXNEUVIEME - to nasze polskie dziewiętnaścieFELIX pisze:Tak jak pisałem wyżej - oznacza to XIX

Dokładnie - dziewiętnasty (batalion)
-
Francuskie liczebniki są wielce osobliwe, bo to synteza kilku różnych starych systemów, m.in. rzymskiego. Grupowanie po dwadzieścia (np. 84 to "4 razy 20 i 4" = "quatrevingt quatre"), "doliczanie" do dziesięciu, "odliczanie od dwudziestu" itp. Z tych osobliwości we włoskim zostały tylko trzy podobnie dziwne liczebniki: 17, 18 i 19 (dosłownie "10 do 7", "10 do 8" i "10 do 9": diciassette, diciotto i diciannove).
I oni tak liczyli ???srebrny_lis pisze:Francuskie liczebniki są wielce osobliwe, bo to synteza kilku różnych starych systemów, m.in. rzymskiego. Grupowanie po dwadzieścia (np. 84 to "4 razy 20 i 4" = "quatrevingt quatre"), "doliczanie" do dziesięciu, "odliczanie od dwudziestu" itp. Z tych osobliwości we włoskim zostały tylko trzy podobnie dziwne liczebniki: 17, 18 i 19 (dosłownie "10 do 7", "10 do 8" i "10 do 9": diciassette, diciotto i diciannove).

-
Kwestia przyzwyczajenia. Np. taka informacja, że Francuzi mieli "cent quatre - vingt - dix - huit mille" ludzi czyli "(sto + [4 x 20] + [10 plus 8]) x 1000" = 198 000. Egipcjanie mieli gorzej (patrz: "Z powrotem na Ziemię"; autor właśnie taki durny i okrężny sposób liczenia Egipcjan uczynił osią wywodu, że superinteligentni kosmici na pewno nie nauczyli Egipcjan matematyki). Angielski też trudny: pisze się Shakespeare a czyta się Szejkspir. A polski jeszcze trudniejszy: pisze się Bolesław Prus a czyta się Aleksander Głowacki
.

srebrny_lis-e! JESTEŚ WIELKI!!!

-
Jak na dzisiejsze czasy te moje ok. 180 cm to żadna wielkość - ot, górna strefa stanów średnich
. Jeśli coś wiem, z reguły się dzielę, jeśli nie - próbuję dywagować a wtedy o pomyłki nietrudno. No, ale trzeba próbować. Są "więksi" i "mniejsi" ode mnie. W różnych sprawach różnie.