Czyszczenie srebra- aluminium i sól
Moderator: Don Joker
Czyszczenie srebra- aluminium i sól
Witam! Na pewno są tacy co próbowali czyścić srebro w tejże miksturze. Jakie są tego efekty? U mnie monety pokrywają się miedzianym nalotem -zbyt mocna solanka , czy miedź z monety reaguje? Zakładam, że jest w stopie pewien jej odsetek...
- pulkownikL
Re: Czyszczenie srebra- aluminium i sól
kwasek cyyyytrynowy zastosuj
,a miksture do kosza,szkoda moniakow 

Może to ci pomoże
http://filatelistyka-wratislavia.pl/pli ... 0monet.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://filatelistyka-wratislavia.pl/pli ... 0monet.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony 04 gru 2011, 13:20 przez felek125, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie sponiewiera zacnych sreber 

- pulkownikL
na moniaczki sok z cytryny a na swiecidelka wspolczesne srodkow jest sporo,a o kwasio sie nie martw,sporo kolegow ci doradzi ze jest bezpiecznie i skutecznie,nawet kilkusetletnie moniaczki pieknie w nim dojrzewaja 

Dzięki. Soku to nie próbowałem (na fanty
)ale zamówiłem preparat, choć szkoda patyny, bo pewnie usunie razem z zielonym szitem.

- pulkownikL
glowa do gory,sok tez zwija patynke,wszystko zalezy od proby sreberek,dobra proba i bez preparatow sie obedzie,a lipna to cos za cos,moze Feliks cos napisze ,ma tworcze zdolnosci w tym temacie ,zycze dobrego efektu 

Czuję się wywołany do odpowiedzi
.
Roztwór proszku do pieczenia w słabym stężeniu. Mi patyny nie zwinął, ale należy pamiętać, że roztwór musi być słaby.

Roztwór proszku do pieczenia w słabym stężeniu. Mi patyny nie zwinął, ale należy pamiętać, że roztwór musi być słaby.
Kwasek cytrynowy, proszki do pieczenia? Chyba pomyliliscie działy. Ten nazywa się "Konserwacja i restauracja znalezisk", a nie "Przepisy kuchenne babci Stanisławy".
Sok z cytryny to zabójstwo dla monet. Praktycznie nie ma możliwosci jego późniejszego wyprowadzenia z obiekt, a co za tym idzie "zżera" go cały czas od środka. Należy pamiętać, że srebrne monety w większośći zawierają znaczne ilosci miedzi - nieraz zawartość czystego srebra jest w nich zupełnie iluzoryczna.
Poczytaj trochę o winianie. Na różnych forach opisano już dośc obszernie poprawne metody czyszczenia i konserwacji monet.
Sok z cytryny, oliwka czy proszek do pieczenia stosujemy w kuchni, a nie pracowni konserwatorskiej.
Pozdrawiam,
Lipek
Sok z cytryny to zabójstwo dla monet. Praktycznie nie ma możliwosci jego późniejszego wyprowadzenia z obiekt, a co za tym idzie "zżera" go cały czas od środka. Należy pamiętać, że srebrne monety w większośći zawierają znaczne ilosci miedzi - nieraz zawartość czystego srebra jest w nich zupełnie iluzoryczna.
Poczytaj trochę o winianie. Na różnych forach opisano już dośc obszernie poprawne metody czyszczenia i konserwacji monet.
Sok z cytryny, oliwka czy proszek do pieczenia stosujemy w kuchni, a nie pracowni konserwatorskiej.
Pozdrawiam,
Lipek
Zapomniałem, że wszyscy jesteśmy konserwatorami, mamy swoje pracownie I kupę kasy do wydania.
Winian kosztuje grosze. Ale lepiej bawić się w wyciskanie soku z cytryn
Niestety, ale jak się chce szukać "skarbów", to trzeba wiedzieć, jak potem z nimi postępować.

Niestety, ale jak się chce szukać "skarbów", to trzeba wiedzieć, jak potem z nimi postępować.
http://www.zbieraniemonet.za.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
polecam gosc wie co robi super lektura
polecam gosc wie co robi super lektura

- pulkownikL
no i wszyscy szegos sie dowiedzielismy,szkoda ze tak pozno ,ale lepiej pozno niz wcale,pozdrawiam wywolanych do odpowiedzi i naszego alchemika Lipka 

Potwierdzam, część sprawdzona.
Z niektórymi poradami radzę uważać (choćby porównanie działania winianu do kwasku cytrynowego