poligon olsztyn

Wszystko co związane z eksploracją
krystian

poligon olsztyn

Post autor: krystian »

Witam mam takie pytanko czy na poligonie w olszynie byl ktos kopac i jesli tak to co wykopal co tam mozna znalesc ciekawego kiedys slyszalem ze byl tam czolg i mozna bylo znalesc luski czolgowe nie wiem czy to prawda
Awatar użytkownika
olsztyniak

Re: poligon olsztyn

Post autor: olsztyniak »

Taaaaaaaaaaaaa był czołg, dwa samoloty i okręt podwodny z pełną załogą :zebek:
krystian

byl byl czolg bo wujek ktury ma 60 lat mieszka na nagórkach i za gowniarza widzial tam czolg ma nawet zdjecia jego to raczej prawda jest
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

krystian pisze:byl byl czolg bo wujek ktury ma 60 lat mieszka na nagórkach i za gowniarza widzial tam czolg ma nawet zdjecia jego to raczej prawda jest
Zapodaj owe zdjęcia,zobaczymy co to za czołg.
olsztyniak pisze:Taaaaaaaaaaaaa był czołg, dwa samoloty i okręt podwodny z pełną załogą :zebek:
O tej załodze to nie wiedziałem :D
krystian

fotki teraz nie mam bo wujek ma ale to byl t34 i tak sie zastanawiam czy on tam polegl na wojnie czy byl przywieziony jako obiekt cwiczen
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Czołg był w ilości co najmniej 3sztuk - były to T34 ale w jakiej wersji nie wiem, były to cele ćwiczebne do rzutu granatem Prócz tych czołgów były jeszcze chyba dwa transportery pól gąsienicowe koło których, jak ktoś miał farta to mógł znaleźć wystrzelona łuskę z kałacha :)
Sprzęty te widziałem osobiście i jako kajtek niejednokrotnie się w nich bawiłem.

Pozdr.warwick
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, 07:22 przez warwick, łącznie zmieniany 1 raz.
krystian

to nie warto isc polazic na poligon z wykrywka jednym slowem nic ciekawego sie nie znajdzie
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

Najwięcej znajdziesz kapsli i zakrętek.
Oprócz czołgów (za które nie ręczę, bo nie widziałem) była śmieszna makieta czołgu z blachy malowanej w maskujące na rurowym szkielecie.
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

tak- była makieta, która była ruchoma... poruszała się po prowadnicy za wyciągarką

pozdr.warwick
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

były 2 czołgi T34, i do tego 3 szt. BTR152, do tego makieta czołgu - tak jak pisał warwick

mam zdjęcia z początku lat 90'tych
meickel
Kontakt:

Mógłbyś pokazać te zdjęcia?
W 1995 r. była już tylko makieta. Bez prowadnicy.
Tak przy okazji, zna ktoś datę opuszczenia domu na stoku pięknej górki od jeziora? Być może coś więcej na temat tego miejsca? Pisał do mnie kiedyś człowiek z Niemiec (potomek Ganswindtów z Wadąga) i pytał o dom rodzinny gdzieś na Pięknej Górce. Wątpię, czy był to majątek pod obecnym nadajnikiem.
asdic321

Post autor: asdic321 »

Frozzer pisze:były 2 czołgi T34, i do tego 3 szt. BTR152, do tego makieta czołgu - tak jak pisał warwick
Jeden z T34 (ten blizej Skandy) byl niegdys dla dziatwy z Kolonii Mazurskiej ulubionym miejscem zabaw - mozna bylo obracac wiezyczke! :D Drugi (ponoc w gorszym stanie) stal w glebi poligonu ale tam zapuszczali sie tylko najodwazniejsi... Przylapanie przez wartownikow konczylo sie bowiem (poza zwyczajowym straszeniem najokropniejszymi z mozliwych konsekwencjami dla delikwenta i calej jego zyjacej rodziny) obieraniem ziemniakow w koszarach KBW. I to bynajmniej nie w detalicznych ilosciach! :zebek:
asdic321

Post autor: asdic321 »

meickel pisze:Tak przy okazji, zna ktoś datę opuszczenia domu na stoku pięknej górki od jeziora? Być może coś więcej na temat tego miejsca? Pisał do mnie kiedyś człowiek z Niemiec (potomek Ganswindtów z Wadąga) i pytał o dom rodzinny gdzieś na Pięknej Górce. Wątpię, czy był to majątek pod obecnym nadajnikiem.
Nie pod nadajnikiem ale wlasnie na krawedzi stoku, przed lasem - mniej wiecej na wysokosci przydroznej kapliczki. Siedlisko i pozostalosci sadu widac jeszcze dobrze z szosy od strony Szczesnego, dawniej nad obejsciem wznosil sie charakterystyczny maszt domowej roboty wiatrowni. Nie wiem kiedy zabudowania zostaly opuszczone (sam sie nad tym zastanawialem niedawno, kiedy chcialem pokazac komus z auta ow wiatrak) ale chyba ok. polowy lat 90. Tak przynajmniej wskazuje stan obecnego zakrzaczenia dawnych upraw...
meickel
Kontakt:

Pod nadajnikiem była zabudowa majątku, a oprócz majątku na górce znajdowało się tylko to siedlisko, o którym piszemy. W drugiej połowie lat 90-tych (trudno mi określić, kiedy tam byłem) dom był praktycznie rozebrany, ale w piwnicy znajdowały się jeszcze dosyć świeże szczątki mebli. Poza tym, przydomowa roślinność (zwłaszcza kwiaty) zachowała jeszcze w środku lata czytelny układ klombów i ścieżek.
krystian

w jeziorze skanda jeszcze mozna znalesc jakies tam zeczy wojskowe pare lat temu znalazlem naboje cwiczebne mauzer i granat f 1 cwiczebny pewnie pozostalosci z poligonu tego jeden gosciu gadal ze w jeziorze jest troche sprzetu wojskowego pewnie to nie prawda
ODPOWIEDZ