prosze o id
Re: prosze o id
to znowu ja koledzy czy taka ładna sprzączka mogła być stosowana do uprzęży [qnia] prosił bym o wasze złote myśli
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
witam
panoczki zapodajcie coś na temat tej klamerki z fotki
panoczki zapodajcie coś na temat tej klamerki z fotki

Jak już pisałem kilka stron wcześniej, klamerka z XIV wieku do połowy XV. Od pasa do którego był przytroczony miecz.
tak Damian pisałeś że od pasa ale nie dodałeś że od miecza a to zmienia mój punkt widzenia .dziękuje serdecznie i pozdrawiam
To widocznie mi się zapomniało.
Jest ona opisana właśnie jako klamerka od ''sword belt''.

Witam
panowie naprowadzicie mnie na trop tej sprzączki wykonana z mosiądz szerokość 2 cm długość 3,5 cm wygląda jak od butów ale pewności nie mam ,znajda nie jest moja ale podobuje mi się.
panowie naprowadzicie mnie na trop tej sprzączki wykonana z mosiądz szerokość 2 cm długość 3,5 cm wygląda jak od butów ale pewności nie mam ,znajda nie jest moja ale podobuje mi się.
Od buta. Przełom XVII-XVIII wieku.
dzięki Damian ,powiadasz że od butów i to pewnie wojskowyh a morze posiadasz informacje które wojska stosowały te sprzączki ,czy to cywilna ?.
dzisiejszy spacer , coś znajomego na fotce? 

Co to za wpineczka? (Ta emaliowana)
Sepp pisze:Co to za wpineczka? (Ta emaliowana)
A znaczek Merca to to nie jest?, kiedyś identyczną znalazłem.
balas pisze:dzięki Damian ,powiadasz że od butów i to pewnie wojskowyh a morze posiadasz informacje które wojska stosowały te sprzączki ,czy to cywilna ?.
Hmmm wg. mnie to raczej cywilna klamerka.
Chodzilo mi o ta w formie tarczy z pomaranczowa emalia po bokach i krzyzem po srodkuDAMIAN pisze:Sepp pisze:Co to za wpineczka? (Ta emaliowana)
A znaczek Merca to to nie jest?, kiedyś identyczną znalazłem.

panowie rzuciła wam się w oczy ta klamerka z fotki wzor bardzo prosty ,przy czyszczeniu ukazały się odciśnięte ślady które pomalowałem do zdjęcia aby ułatwić id , proszę o pomoc
- syriusz13
Konradów jako Wielkich Mistrzów było aż 7.balas pisze:witam
proszę o pomoc w id szeląga , średnica 2cm waga 1,7g przed oczyszczeniem, z wymiarów padło na [Winricha albo Konrada ] a jak wy sądzicie
Ja na 90 % mówię ze szeląg poniżej 1414 r.
Najlepiej jakbyś odczytał co jest napisane (może być szczątkowo).Tylko nie zniszcz pięknej monetki.