Epoka napoleońska
Re: Epoka napoleońska
Dzięki za podsumowanie. Pomysle jeszcze i pewnie sie skusze.
A cena... no w NapolonV tanich książek nie ma. Niektóre są 3x droższe niż w innych źródłach.
Tanie to są, widzialem wczoraj, dwie albo trzy pozycje J. Jasińskiego:
http://napoleonv.es24.pl/category/76083 ... onska.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Oznaczone jako "nowość"
A cena... no w NapolonV tanich książek nie ma. Niektóre są 3x droższe niż w innych źródłach.
Tanie to są, widzialem wczoraj, dwie albo trzy pozycje J. Jasińskiego:
http://napoleonv.es24.pl/category/76083 ... onska.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Oznaczone jako "nowość"
-
Wygląda na to, że na przełomie stycznia/lutego Walik przywiezie mi z Moskwy książkę Wasiliewa o wojnie 1806 - 1807. Pisze, że już zamówiona.
w gdańsku, 10 grbonzo pisze:moge sprawdzic ceny na gdanskiej politechnice.dzik_warminski pisze: w Papirusie biorą 25 groszy za stronę czy są tańsze możliwości druku?
punkty ksero maja tam duza konkurencje wiec i ceny sa, z tego co pamietam, mniejsze niz 25gr
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
patrzyłem w necie, i dzieki wszystkim za oferowaną pomoc i po posty nabyłem drogą kupna laserówke
Właśnie jestem w trakcie ''Taktyki...'' i jestem bardzo zadowolony.
Książka naprawdę obowiązkowa dla ''ruskich'', informacje w niej zawarte dla mnie bezcenne, naprawdę fajnie napisana, czyta się z przyjemnością, w zrozumieniu manewrów pomagają załączone szkice. Jednym słowem warto. 

-
Wałkuję teraz z "Taktyki..." kampanię 1799 roku w Italii i Szwajcarii (powoli, bo czas wystawiania ocen semestralnych i "kraj rad"). Potem skonfrontuję z wersją Mikaberidze`go (autor ma Żmodikowów w bibliografii). Tyle, że w "Taktyce..." głównym bohaterem jest Suworow a w "The Lion..." oczywiście Bagration. Po lekturze pierwszych rozdziałów "Taktyki..." wiemy już, dlaczego grupa Siergieja w Kłodzku 2009 robiła w pokazie m.in. elementy wzajemnego przenikania tete-a-tete szeregów piechoty.
Już wkrótce wyjdzie nowy HBek: ''JENA I AUERSTÄDT 1806'' Leśniewskiego.
-
To dobrze. Mam wprawdzie na ten temat dość sporo różności (głównie polskich i niemieckich, częściowo sprzed ponad wieku), ale nie zawadzi i ta. Sławomir Leśniewski napisał jak dotąd "Marengo 1800" (opis samej batalii na 20 stronach na ok. 200) i "Wagram 1809" (bitwa na 15 stronach na 213). Zajmował się też m.in. historią hetmaństwa polskiego i litewskiego (duży rozrzut zainteresowań). Z zawodu prawnik (własna kancelaria), pasjonat historii.
Do tego obrazowo i przystępnie pisze. Lekko się czyta jego ksiązki
-
Emocjonalnie przeżywa to co pisze, zachowując wszakże właściwy umiar. Sądzę jednak, że nadając książkom tytuły od bitew, powinien zwiększyć procent tekstu konkretnie tym bitwom poświęcony. W większości HBków wynosi on ok. 20% materiału, u Leśniewskiego 10% lub mniej. W mojej magisterce tytuł pracy uzasadniałem m.in. odsetkiem treści poświęconych bitwie tytułowej w serii HB (u mnie było to 28 stron na 100 stron czystego tekstu).
Zgadzam sie, ale jako czytelnik "nienaukowy" oceniam takie lekkie zabarwienie emocjonalne jako atut książki. Nie jest ono nachalne i przy odrobinie dystansu czytelnika nie wypływa na merytoryczny odbiór treści, za to zachęca do sprawdzenia "co było dalej?". 
Jeśli zaś chodzi o stosunek informacji o bitwie do jej didaskaliów, to HBkowym rekordzistą jest moim zdaniem Mazowski w "Fuengiroli 1810". Jak dobrze pamiętam to kilkanaście stron do ponad 300.

Jeśli zaś chodzi o stosunek informacji o bitwie do jej didaskaliów, to HBkowym rekordzistą jest moim zdaniem Mazowski w "Fuengiroli 1810". Jak dobrze pamiętam to kilkanaście stron do ponad 300.
-
Lekkie pióro (bez wodolejstwa) zawsze jest dla mnie atutem. Pisze się po to, żeby to ktoś czytał. A wiedzę głębszą także trzeba szerzej udostępniać. To właśnie daje "lekkie pióro" zachowujące wartości merytoryczne. Byle nie "łysiakować" w sensie "nadawania wciąż na tych samych i to najwyższych obrotach", bo wtedy gubią się akcenty. Leśniewski jest w porządku. Proporcje mogą być jakie chce autor, tylko wtedy tytuł trzeba lepiej dobrać. Inna rzecz, że w serii HB nazwa pola bitwy to standard w tytułach, hasło wywoławcze, i tego się autorzy trzymają.
-
Chwilowo nie dopadłem HBka Tomasza Strzeżka "Stoczek - Nowa Wieś 1831", ale za to wpadł mi w brudne łapy tomik tejże serii: Piotra Olendra "Czesma 1770" o zwycięstwie morskim Rosjan nad Turkami na Morzu Egejskim pod Czeszme (flotą rosyjską dowodził brat faworyta Katarzyny II, Walerija: Aleksiej Orłow tytułowany potem wskutek sukcesu "Czesmeńskim"). Cena detal. 25 PLN.
No i jeszcze cieplutkie (ponoć dziś rano wyłożyli) nowe wydanie pozycji sprzed kilku lat, obecnie pod tytułem "Wielkie wojny w Prusach". Teraz wydanie w lakierowanej, twardej okładce, z kolorowymi planami i ilustracjami, uzupełnione nowymi przypisami, częściowo treścią i dodane cały rozdziały o wojnach XVII i XVIII wieku: szwedzkiej z Gustawem Adolfem, polskiej sukcesyjnej 1733-35 i siedmioletniej. Recenzował prof. dr hab. Lech Wyszczelski. Autorzy z Olsztyna, Opola i Wrocławia. Wydała Oficyna Retman z Dąbrówna, dotowana tu przez UW-M. To pierwszy tom z nowej serii "Militaria Prussica". Z przyjemnością zauważyłem w paru miejscach przypisy na bazie moich publikacji
. Cena detal. 49 PLN, ale uważam, że warto (treść i wydanie solidne, drobne literówki).
Oprócz tego klasyka sprzed 63 lat: Władysława Konopczyńskiego "Pierwszy rozbiór Polski" (a więc jedyny nas bezpośrednio dotyczący), Wyd. "Arcana", seria "Arkana Historii", LXI stron wstępu o autorze i wydaniu, 311 stron żywego tekstu. Dobry papier, twarda okładka lakierowana, cena detal. 46,90 PLN, ale w "Zielskim" dają rabat do 42,21 PLN.
W "Wojnach" i "Rozbiorze" zamieszczono indeksy. Polecam.
No i jeszcze cieplutkie (ponoć dziś rano wyłożyli) nowe wydanie pozycji sprzed kilku lat, obecnie pod tytułem "Wielkie wojny w Prusach". Teraz wydanie w lakierowanej, twardej okładce, z kolorowymi planami i ilustracjami, uzupełnione nowymi przypisami, częściowo treścią i dodane cały rozdziały o wojnach XVII i XVIII wieku: szwedzkiej z Gustawem Adolfem, polskiej sukcesyjnej 1733-35 i siedmioletniej. Recenzował prof. dr hab. Lech Wyszczelski. Autorzy z Olsztyna, Opola i Wrocławia. Wydała Oficyna Retman z Dąbrówna, dotowana tu przez UW-M. To pierwszy tom z nowej serii "Militaria Prussica". Z przyjemnością zauważyłem w paru miejscach przypisy na bazie moich publikacji

Oprócz tego klasyka sprzed 63 lat: Władysława Konopczyńskiego "Pierwszy rozbiór Polski" (a więc jedyny nas bezpośrednio dotyczący), Wyd. "Arcana", seria "Arkana Historii", LXI stron wstępu o autorze i wydaniu, 311 stron żywego tekstu. Dobry papier, twarda okładka lakierowana, cena detal. 46,90 PLN, ale w "Zielskim" dają rabat do 42,21 PLN.
W "Wojnach" i "Rozbiorze" zamieszczono indeksy. Polecam.
Na allegro Wielkie wojny ... chodzą po 36 złotych.
-
Na pewno chodzi o TO wydanie? Zresztą, narzut w księgarniach tradycyjnych bywa duży. Tyle, że możesz najpierw dobrze w rękach poobracać i okiem porzucać, zanim kupisz - a to "nie jest rzeczą małą". Kota w worku nie kupujesz.