Epoka napoleońska

Literatura poszukiwawcza, historyczna, przygodowa
srebrny_lis

Re: Epoka napoleońska

Post autor: srebrny_lis »

Paula Brittena - Austina mam całą trylogię, zbieraną stopniowo w ciągu paru lat cyklu edytorskiego FINNY. Autor trochę naśladuje tam układem prace Kircheisena i Wenckera - Wildberga z początku XX w., np. "Napoleon. Die Memoiren seines Lebens". "Dał nam przykład..." to bardziej klasyczna antologia tekstów pamiętnikarskich. Żałuję, że nie mam zredagowanego przez Jana Pachońskiego słownika biograficznego oficerów polskich epoki; mam za to słownik biograficzny Bieleckiego "Szwoleżerowie Gwardii" (kupiony za jakiś psi grosz w małej księgarence pedagogicznej na Mickiewicza w Olsztynie - jeszcze długo walił stęchlizną i wilgocią, która przenika lokal).
Awatar użytkownika
bonzo

Post autor: bonzo »

Jeśli chodzi o mnie, to "Dał nam przykład Bonaparte" wcale nie okazało się tak przyjemną lekturą jak myślałem (na razie strawiłem 1 tom). Nastawiając się na fragmenty pamiętników i listów myślałem, że będzie to lekka lektura. Tymczasem odmienny styl jaki prezentują autorzy, obszerne przypisy i wtrącenia sprawiają, że trzeba się trochę wysilać czytając książkę. Nie umniejsza to jej wartości. Po prostu "miauczę", bo myślałem, że zaczynam czytać lżejszą pozycję :)
A co do nowo nabytych pozycji to pochwalę się, że dostałem dziś "Wojsko Polskie" Gembarzewskiego, dwa tomy, za jedyne 120zł. Miałem szczęście trafić na aukcję w kilka minut po jej wystawieniu i zważywszy na ceny konkurencyjnych aukcji długo się nie zastanawiałem :)
srebrny_lis

Moje egzemplarze Gembarzewskiego (KURPISZ) też były po ok. 60 PLN każdy; pamiętam, bo "Wojsko Polskie... [Księstwa]" kupowałem równocześnie na prezent Saszy Panczence. Za najciekawszy ostatni łup uznaję jednak pozyskany wreszcie w całości "Tagebuch..." Plotho, z którego właściwie wszyscy dawni autorzy korzystali. Kiedyś musiałem korzystać na miejscu q czytelniach, a teraz mam własnego, choćby i na PDF :)
Awatar użytkownika
bonzo

http://napoleonv.es24.pl/opis/1901919/t ... skich.html" onclick="window.open(this.href);return false;

gdyby ktos z Was nabyl to licze na recenzje na lamach tego forum :)
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

i nowa rosyjska pozycja
http://www.moscowbooks.ru/book.asp?id=506259" onclick="window.open(this.href);return false;
srebrny_lis

Obie pozycje zapewne "trzeba" mieć, przynajmniej z naszego punktu widzenia. Właśnie przed chwilą zamówiłem w ciemno pracę zajawioną przez Bonza (mniejsze ryzyko z płatnością). Mam ją dostać zaraz po Sylwestrze, bo rozsyłają od 29 XII (wydawca chce też nabyć dla siebie moją książkę, kiedy się ukaże). Praca zajawiona przez Dzika też wygląda obiecująco, choć większe ryzyko z jej sprowadzeniem. Z opisu widzi się ciekawie, dobrze byłoby jednak mieć ją przedtem w ręku, by sprawdzić, czy nie powiela treści już nam znanych (głównie luknąć na bibliografię). Spróbuję sprawdzić przez znajomego, co jest warta i wtedy coś zakombinować.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Oooo trzeba złożyć zamówienie. :)

Sławku, można poprosić coś bliżej o Twojej książce? :guru:
srebrny_lis

To ten mój zmodyfikowany i uzupełniony doktorat, który czeka na edycję w "Inforteditions". Edytor zapewnia, że wyjdzie najszybciej jak to możliwe a tymczasem jeszcze nie ma (a parę osób wciąż pyta :/ ). Powinno się ruszyć, myślę że po Nowym Roku; skład już jest zrobiony od dawna, główna korekta również. Na razie mam w komputerze tę wersję złożoną i skorygowaną.
W sprawie książki Wasiljewa uruchomiłem swój kontakt, na razie wywiadowczy (ma ocenić wartość pozycji). Trochę niepokoi mnie mała liczba stron (120 - akurat tyle ile u Sommerville`a opis kampanii do Pr. Iławy). Na tejże stronie Dzikowej reklamują tłumaczoną z fińskiego pracę o wojnie 1808 - 1809 (rosyjsko - szwedzkiej); jest to wszakże zbiór szkiców historycznych, raczej luźno związanych z samymi działaniami i armią. To bardziej opisy działań politycznych i karier dowódców uczestniczących w tym konflikcie. Ale zawsze to fiński punkt widzenia tłumaczony na ruski (po fińsku nie pogadasz ;) ).
Poza tym jest dostępny jako PDF Michajłowskij-Danilewskij (o wojnie finlandzkiej).
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 17:22 przez srebrny_lis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

srebrny_lis pisze:To ten mój zmodyfikowany i uzupełniony doktorat, który czeka na edycję w "Inforteditions". Edytor zapewnia, że wyjdzie najszybciej jak to możliwe a tymczasem jeszcze nie ma (a parę osób wciąż pyta :/ ). Powinno się ruszyć, myślę że po Nowym Roku; skład już jest zrobiony od dawna, główna korekta również. Na razie mam w

Oho, na pewno zakupię! :D

A jak sprawa się ma ze ''Wschodniopruskimi kampaniami...'', zaważyłem że na allegro książka sprzedawana jest za ponad 2 razy tyle za ile ja kupowałem w księgarni. Czy nakład wyczerpany i stąd takie ceny,czy to po prostu fantazja sprzedających?

PS. Już złożyłem zamówienie na ''Taktykę armii rosyjskiej...'' :)
srebrny_lis

Co do "Wschodniopruskich kampanii...", chyba jedno i drugie (nic mi nie wiadomo o dodrukach); cena faktycznie ostra, nawet w księgarniach, gdy się trafiają egzemplarze. Trochę przesada, nie taka to znów rewelacja (sam bym już po kilku latach parę rzeczy ujął nieco szerzej lub inaczej), chociaż oczywiście chętnie przyznaję się do tego "dziecka". Kawałek życia, przewalanie się przez "Correspondance..." i inne materiały, zawsze przygoda. I ten "apetyt rosnący w miarę jedzenia" i świadomość, że "im dalej w las, tym więcej drzew" - wystarczy do końca świata i jeden dzień dłużej :zebek: .
Z innego antałka: Zalewo wydało już numer specjalny swojego pisma lokalnego, poświęcony sprawom napoleońskim; jest tam m.in. mój materiał ukazujący zarys działań do wiosny 1807 (takie było zamówienie), materiał Anrepa o bitwie lidzbarskiej na bazie m.in. moich tekstów, oraz inne ciekawe (tak myślę: czekam na przesyłkę) artykuły. Na razie mam dostać egzemplarz własny i dla naszej biblioteki szkolnej, potem może być większa partia (?).
Awatar użytkownika
bonzo

DAMIAN pisze: A jak sprawa się ma ze ''Wschodniopruskimi kampaniami...'', zaważyłem że na allegro książka sprzedawana jest za ponad 2 razy tyle za ile ja kupowałem w księgarni. Czy nakład wyczerpany i stąd takie ceny,czy to po prostu fantazja sprzedających?
http://merlin.pl/Wschodniopruskie-kampa ... 02307.html" onclick="window.open(this.href);return false;
tutaj pisza ze ciagle dostepna

a tu kupilem ponad rok temu i rowniez ciagle w ofercie:
http://zielski.osdw.pl/ksiazka/Janusz-J ... lsFFXWH9MI" onclick="window.open(this.href);return false;

mam tez pytanko:
Czytaliście "historię rekruta z 1813 roku" Erckmanna-Chatriana? Sporo już kasy poszło mi na książki i nie chcę inwestować w coś co będzie tylko i wyłączenie egzemplarzem w kolekcji, a nie wartościowym opracowaniem czy ciekawym pamietnikiem.
srebrny_lis

Kto i kiedy to wydał? Po polsku (jeszcze nie sprawdzałem w Sieci)? Z tytułu sądząc, może to być podobne do refleksji młodych chłopaków z Hitlerjugend: świadectwo klęsk własnego kraju, bez refleksji nt. poprzednich kampanii. No i chyba antynapoleońskie (być rekrutem w 1813...).
srebrny_lis

Już wiem, dlaczego nie znałem tej pozycji. "Historia rekruta z 1813 roku" to popularna powieść pozytywistycznej francuskiej spółki autorskiej Erckmanna i Chatriana. Wydana na pocz. XX w. także po polsku. Jeśli lubisz powieści historyczne... Tylko bez wzięcia do ręki jeszcze nie wiem, czy to bardziej Gąsiorowski, Przyborowski czy Żeromski (chodzi o jakość treści historycznych i język literacki).
Awatar użytkownika
bonzo

o tu to można znaleźć http://allegro.pl/historia-rekruta-z-18 ... 32317.html" onclick="window.open(this.href);return false;
srebrny_lis

Czyli sympatyczna pierdołka.
ODPOWIEDZ