Epoka napoleońska

Literatura poszukiwawcza, historyczna, przygodowa
Awatar użytkownika
bonzo

Re: Epoka napoleońska

Post autor: bonzo »

Chciałbym uprzejmie zapytać, co myślicie o książce pt. "Armia Napoleońska 1790-1815" Luciena Rousselota, na którą wydawnictwo Napoleon V zbiera już zamówienia? Cena książki niemała, ale czy współmierna do jakości? Czy ktokolwiek miał kontakt z jakimś zagranicznym wydaniem?
Na jakimś angielskim forum chwalą ją, wytykając wprawdzie błędy w tłumaczeniu z francuskiego, ale co tam angole mogą wiedzieć... :)
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Wreszcie zdobyłem i dzisiaj do mnie dotarło nowiuśkie ''Tarutino 1812'' :)
Z lekturą na razie muszę poczekać, zbliża się 29 listopada i zacząłem czytać ''Depesze z powstańczej Warszawy 1830-1831''.
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Rousselot to taki francuski Knoetel czy Gembarzewski: oficjalny ilustrator historii armii francuskiej, kilkakrotnie odznaczany za swą twórczość. Cena wychodzi prawie 1 PLN za 1 stronę. Pracy nie miałem w rękach; najlepiej byłoby mieć francuski oryginał, żeby uniknąć nieporozumień z tłumaczeniami. Zajawki w sieci wyglądają jak fragmenty typowej pracy tego rodzaju. Zachwalają, ale kto dziś nie prezentuje swego towaru jako "nr 1 na świecie"? Parę razy się trochę przejechałem. Z zaprezentowanej strony widać, że obrazki jak obrazki, ale opis dość szczegółowy, zawierający historię zmian, z datami itp. Z drugiej strony cena nie jest zbyt okrutna jak na ceny książek albumowych na zachodzie; oznacza to, że jeśli naszym opłaca się to wydać, chyba ktoś (ambasada RF? ich Ministerstwo Kultury?) do tego promocyjnie dorzuca [?]. Powiem, że gdybym miał wolną gotówkę, to bym może zaryzykował. A na pewno bym tyle dał za porządnie wydaną pracę tego rodzaju o armii rosyjskiej, co jest u nas rzadsze. Wolałbym jednak uprzednio potrzymać towar w ręku, żeby nie kupować kota w worku. To nawet nie problem Rousselota, tylko ewentualnie wydawcy: np. drugie wydanie "Wielkiej Armii" Bieleckiego jest bogatsze w ilustracje (zwłaszcza te kolorowe), lecz za to pozbawione szeregu stron informacyjnych i z koszmarną korektą - a niby to to samo dzieło...
srebrny_lis

DAMIAN pisze:Wreszcie zdobyłem i dzisiaj do mnie dotarło nowiuśkie ''Tarutino 1812'' :)
Z lekturą na razie muszę poczekać, zbliża się 29 listopada i zacząłem czytać ''Depesze z powstańczej Warszawy 1830-1831''.
Z pozycji o Listopadowym polecam, poza Tokarzem oczywiście, prace T. Strzeżka: "Obrona Warszawy 6 - 7 września 1831", "Polska ofensywa wiosenna 1831" i "Kawaleria Królestwa Polskiego w powstaniu listopadowym"; ponadto tegoż autora monografia bitwy pod Iganiami. Ciekawe są też wspomnienia i relacje z pobytu w Prusach Wsch. po internowaniu w zbiorze pod red. N. Kasparka "Listopadowi żołnierze" (m.in. wyjaśnienie błędnej interpretacji dawnego porzekadła "kiepsko jak w Pakamonie", zamieszczonej przez W. Kopalińskiego w "Słowniku mitów i tradycji kultury").
Awatar użytkownika
DAMIAN

Dzisiaj od dobrego człowieka dostałem dwie takie książeczki. Każda zawiera po 16 kart przedstawiających sylwetki carskich żołnierzy z lat 1756-1796 i 1797-1801. Plus opis oczywiście. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
srebrny_lis

Chętnie przyjmę skany tych kartuszek na CD; jeśli trzeba - uiszczę ile nada :D .
Awatar użytkownika
DAMIAN

srebrny_lis pisze:Chętnie przyjmę skany tych kartuszek na CD; jeśli trzeba - uiszczę ile nada :D .
Nie mam skanera, ale przy okazji mogę Ci podrzucić jeśli masz możliwość zeskanowania. :)
srebrny_lis

Dobra, może być; dzięki.
Awatar użytkownika
DAMIAN

''Katastrofa Wielkiej Armii Napoleona w Rosji w 1812'', czytał ktoś? Rozglądam się za czymś ciekawym, dotyczącym 1812 roku, pod choinkę. :)

http://allegro.pl/katastrofa-wielkiej-a ... 92297.html" onclick="window.open(this.href);return false;
srebrny_lis

Praca jest obszerna (prawie 500 stron) a opis w sieci ukazuje ją jako coś nowatorskiego. Z opisu wynika, że autor "zrezygnował ze źródeł francuskich, bo Polacy je wykorzystywali i byłoby to powielanie znanych opinii; natomiast nowością jest wykorzystanie materiałów anglosaskich". Jak dla mnie brzmi dość kuriozalnie. Autor wydaje się nie władać francuskim, o czym świadczy choćby bibliografia zamieszczona w jego "Małojarosławcu 1812" (podaje tam kilka pozycji po francusku, ale są one na tyle ogólnikowe i wielokrotnie cytowane, że mogą być tylko pro forma a jedyna konkretna jest obok podana w wersji rosyjskiej - i chyba tylko z niej korzystał [?]; pozycję Skałkowskiego mam własną i nie wnosi ona literalnie niczego do poruszanego w "Małojarosławcu" tematu). Natomiast "materiały anglosaskie" bazują głównie na relacji Roberta Wilsona, tę zaś wszyscy autorzy dotąd piszący o tej wojnie wykorzystują od dawna. Poruszone w opisie książki kwestie nowego spojrzenia autorów rosyjskich (to, że odchodzą od szowinistycznego ujęcia tematu) też nie wnoszą chyba niczego nowego do tematu w ogólności. Niemniej gdyby pozycja była w dobrym stanie fizycznym, nabyłbym ją. Ma aparat naukowy (nawet jeśli średni [?]) i jest kolejnym ujęciem wojny 1812 r. Mam przecież na półce także Zamoyskiego, którego praca o tej wojnie właściwie niczego nowego nie wnosi. Ale czasem sztuka leży w sposobie opowiedzenia znanych już treści. Kupiłbym więc Kowalczyka, nawet w ciemno. Dla porównania i przyrównania. Goethe: "Alles menschliche ist nur ein Gleichnis".
Awatar użytkownika
DAMIAN

Dzięki Sławku, jeszcze się zastanowię,ale chyba ją wezmę do kompletu. :) Po głowie chodzi mi jeszcze nowy Zamoyski.
srebrny_lis

David King w charakterystyce wykorzystanej literatury pisze, że praca Zamoyskiego o kongresie jest "dobrym studium działań dyplomatycznych".
A gdybyś kupił obie pozycje (tj. Kowalczyka i Zamoyskiego), to po przeczytaniu przez Ciebie byłbym skłonny odkupić Kowalczyka, gdybyś chciał się go pozbyć.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Dzisiaj zrobiłem zakupy, ale jednak ''Katastrofę...'' sobie darowałem. Jeśli autor po części opiera się na HB-kach to raczej nie będzie to nic odkrywczego, wolę kasę na coś innego wydać ( z literatury dotyczącej 1812 mam Kukiela, Zamoyskiego, wszystkie HB-ki). W zamian kupiłem nowego Zamoyskiego, Austina ''Wielki odwrót'', Bieleckiego ''Dał nam przykład Bonaparte'', dwie biografie Talleyranda autorstwa Tarlego i Orieux'a.
srebrny_lis

Dopiero teraz żałuję, że nie kupiłem w Pradze na Placu Św. Wacława biografii Fouche`go; myślę, że bym sobie poradził tak samo jak z nabytą wtedy "Napoleońską Encyklopedią" Blatnego. Talleyranda mam tylko w wersji Orieux i Łysiaka, z Troyata zrezygnowałem (autor ma za szerokie spektrum zainteresowań, żebym mu ufał). Wg Tularda praca Orieux należy do grupy pozycji tzw. anegdotycznych, które spokojnie można pomijać w poważnych badaniach (ale już niekoniecznie w lekturze dla siebie!), tak jak biografie pióra Viventa, Savanta, Carrere`a, Bulwera, Loliee`go, Saint-Aulaire`a i Duffa Coopera. Tenże Tulard w swym "Napoleon - mit zbawcy", Warszawa 2003, na s. 216-217 podaje najlepsze wg niego prace o Talleyrandzie. Czołowym dziełem pozostaje 4-tomowa praca G. Lacour - Gayet`a z lat 1930 - 1934. Niestety, wszystkie one poza Tarle`m nie są tłumaczone na polski albo trudno dostępne u nas. Skądinąd ciekawe, że wg Noela naturalnym synem Talleyranda mógł być malarz romantyczny Eugene Delacroix...
Awatar użytkownika
DAMIAN

Ja właśnie do nie dawna nie miałem żadnej biografii tego ''gówna w jedwabnych pończochach'', kilka dni temu zaopatrzyłem się w Łysiaka, ale postanowiłem do posarzyć się w Tarle'go i Orieux'a. Najbardziej ciekawi mnie ''Dał nam przykład Bonaparte'' Bieleckiego i ''Wielki odwrót'' Austina, bo to oparte w głównej mierze na pamiętnikach. :D
ODPOWIEDZ