Na jakimś angielskim forum chwalą ją, wytykając wprawdzie błędy w tłumaczeniu z francuskiego, ale co tam angole mogą wiedzieć...

Z pozycji o Listopadowym polecam, poza Tokarzem oczywiście, prace T. Strzeżka: "Obrona Warszawy 6 - 7 września 1831", "Polska ofensywa wiosenna 1831" i "Kawaleria Królestwa Polskiego w powstaniu listopadowym"; ponadto tegoż autora monografia bitwy pod Iganiami. Ciekawe są też wspomnienia i relacje z pobytu w Prusach Wsch. po internowaniu w zbiorze pod red. N. Kasparka "Listopadowi żołnierze" (m.in. wyjaśnienie błędnej interpretacji dawnego porzekadła "kiepsko jak w Pakamonie", zamieszczonej przez W. Kopalińskiego w "Słowniku mitów i tradycji kultury").DAMIAN pisze:Wreszcie zdobyłem i dzisiaj do mnie dotarło nowiuśkie ''Tarutino 1812''
Z lekturą na razie muszę poczekać, zbliża się 29 listopada i zacząłem czytać ''Depesze z powstańczej Warszawy 1830-1831''.
Nie mam skanera, ale przy okazji mogę Ci podrzucić jeśli masz możliwość zeskanowania.srebrny_lis pisze:Chętnie przyjmę skany tych kartuszek na CD; jeśli trzeba - uiszczę ile nada.