Epoka napoleońska

Literatura poszukiwawcza, historyczna, przygodowa
srebrny_lis

Re: Epoka napoleońska

Post autor: srebrny_lis »

Właśnie nabyłem oczekiwaną 2. część pracy naszego Kolegi "Sasa" czyli Janka Snopkiewicza "Armia saska 1763 - 1815" (Inforteditions). W księgarni w detalu cena 29,90 PLN, niestety...
srebrny_lis

W temacie o Galinach Damian wrzucił ofertę dotyczącą przekazania dodatkowego egzemplarza książki Stanisława Szenica o księciu Pepi pt. "Książę wódz". Z kolei Jerzy Skowronek powołuje się m.in. na książkę Szenica "Większy niż król ten książę". Ja z kolei mam na półce I wydanie książki Szenica "Bratanek ostatniego króla", w której takie tytuły noszą części I i II tej pozycji. Wobec tego mam pytanie: czy pozycja Damiana to kolejne wydanie pod nowym tytułem, czy też tylko druga część pracy "Bratanek ostatniego króla" wydana osobno (Damian nie podał bliższych namiarów bibliograficznych)?
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Sławku już odpowiadam. :)

''Książę wódz'' jest z roku 1979 i jest to druga część opowieści o księciu, pierwszego tomu czyli ''Większy niż król ten książę'' nie posiadam. Posiadam za to ''Bratanka ostatniego króla'' z 1983 roku gdzie obie te części zawarte są w jednym tomie, jak sam oczywiście wiesz. :)
srebrny_lis

Wot i wsio jasno :zebek: .
srebrny_lis

Jankowi - Prusakowi marzy się lidzbarski 21. batalion fizylierów Stutterheima. Właśnie odnalazłem parę ciekawostek na ich temat w lekko szowinistycznym dziele Walthera Tomuschata "Preussen und Napoleon I", t. 1, Leipzig 1913. Jedna dotyczy słynnego starcia pod Wackern 8 lutego 1807, kiedy to poświęcenie 21. batalionu pozwoliło większości korpusu von L`Estocq`a oderwać się od ścigającego go Neya i wejść w decydującym momencie do boju pod Pruską Iławą. Sam mam tylko kserówki części dotyczącej wojny 1806 - 1807, zaś całość (dwa opasłe tomiska) jest w bibliotece OBN w Olsztynie. Sporo ciekawego materiału; należy tylko zachować spokój, kiedy Tomuschat pisze o Polakach. Ot, dziecię swych czasów...
srebrny_lis

Wyd. KARABELA wypuściło właśnie ostatni z serii albumów "Wojsko Polskie w służbie Napoleona": pozycję Andrzeja Dusiewicza (tekst, przedtem wydał m.in. "Tarutino 1812" w "Bellonie") i Ryszarda Morawskiego (tablice) pt. "Legiony Polskie we Włoszech, Legia Naddunajska, Legia Polsko - Włoska, Legia Północna". Na tablicach poświęconych Legii Naddunajskiej już wypatruję naszego "Kasimierza" ;) . Opisy do tablic w językach: polskim, francuskim, angielskim i włoskim. Okazja do porównania terminologii w tych językach.
Awatar użytkownika
DAMIAN

srebrny_lis pisze:Wyd. KARABELA wypuściło właśnie ostatni z serii albumów "Wojsko Polskie w służbie Napoleona": pozycję Andrzeja Dusiewicza (tekst, przedtem wydał m.in. "Tarutino 1812" w "Bellonie") i Ryszarda Morawskiego (tablice) pt. "Legiony Polskie we Włoszech, Legia Naddunajska, Legia Polsko - Włoska, Legia Północna". Na tablicach poświęconych Legii Naddunajskiej już wypatruję naszego "Kasimierza" ;) . Opisy do tablic w językach: polskim, francuskim, angielskim i włoskim. Okazja do porównania terminologii w tych językach.

Wiem wiem, świetna to seria... ale ceny. :(
srebrny_lis

Miałem poprzednie albumy, to nabyłem i ten ostatni z serii, zwłaszcza że kupno u wydawcy jest trochę tańsze. No i dali mi nagrodę z okazji DEN.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Dziś przyszły trojaczki Askenazego "Napoleon a Polska" :kon:
Awatar użytkownika
DAMIAN

Tworas pisze:Dziś przyszły trojaczki Askenazego "Napoleon a Polska" :kon:

Język w jakim są napisane są te ''trojaczki'' wymaga wiele uwagi i cierpliwości, jeszcze więcej niż czytając Kukiela, ale warto. :D

Ja teraz czytam ''Ani triumf, ani zgon'' Szenica... choć to rzecz dotycząca Powstania Listopadowego.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Miałem już styczność z takim językiem, mam "Polskę współczesną" z 1928 r. Pawłowskiego, Bystronia i Peretiatkowicza, fajnie się czyta :)
srebrny_lis

Askenazego "Napoleon..." mam wszystkie trzy części w jednym grubym wolumenie Wyd. (nomen omen!) "Volumen". Dobra była ta seria "Za Wolność i Niepodległość". Myślę, że jeśli ktoś daje sobie radę z językiem np. Żeromskiego, to i Askenazy mu nie straszny. Cóż, spadek po Młodej Polsce, trzeba polubić.
Z innej beczki: czy ktoś ma może taką książczynę jak "Rok 1807 na Krajnie i Pomorzu. Tradycje Legionów...", praca zbiorowa, Bydgoszcz 1997 ? Chętnie nabędę bądź pożyczę.
mapownik

Post autor: mapownik »

Ostatni nabytek dzisiaj rano Marcel Reinhard Avec Bonaparte en Italie na podstawie listow z pola walki Sulkowskiego nieco zapomnianego adiutanta i towarzysza Napoleona.Biografia Sulkowskiego byla przebadana szczegolowo przez Askenazego i Skalkowskiego.Ksiazka z 1946 roku.I przy okazji pudelko po czekoladkach mi sie wkleilo .Przepraszam bo to nie literatura.
Obrazek
Obrazek
srebrny_lis

Fajna sprawa, czekoladki też :zebek: . Konkretnie o Sułkowskim mam dwie rzeczy: Mariana Brandysa "Oficer największych nadziei" i "Jenerała Józefa Sułkowskiego życie i pamiętniki historyczne, polityczne i wojskowe o Rewolucyi Polskiej w latach 1792-1793, kampaniach Włoskich w 1796-1797, Wyprawie Tyrolskiej i kampaniach Egipskich, napisał i zebrał Pan Hortenzyusz de St. Albin" - reprint wydania poznańskiego z 1864 r.
mapownik

Post autor: mapownik »

Jak bede jeszcze raz w tej ksiegarni to poszukam ale tam tylko po francusku wydane ksiazki.Dziela Thiersa sa cholernie drogie(ale ladnie oprawione no i ten zapach starej ksiazki).Nie wiedzialem za wiele o sulkowskim juz znalazlem na eboku ,dziekuje.
ODPOWIEDZ