niewidzialny pisze:iwona pisze: Informację o jaćwieskim cmentarzysku można z miejsca zignorować (przynajmniej jeśli chodzi o samą Pobojną, a nie całą okolicę). Z tego co wiem informacje o tym miejscu pojawiają się od XVII w. Zajęłam się tym tematem właśnie dlatego, że w tej chwili nie ma jednoznacznej informacji czym jest ta "Góra".
nie do końca to takie pewne... poczytaj Białostockie Teki Historyczne 5/2007, ogólnie Pobojna Góra przez archeologów określana jest jako ("umownie" ) grodzisko,
dlatego właśnie uważam, że interpretacja samej Góry Pobojnej jako cmentarzyska jaćwieskiego jest błędna, co nie wyklucza jego lokalizacji gdzieś w okolicy (jeśli w ogóle Pobojna ma coś wspólnego z Jaćwięgami). Rocznik Białostocki przejrzałam o Tekach Historycznych i Rocznikach Olsztyńskim i Suwalskim prawdę mówiąc nie pomyślałam - dzięki za podpowiedź.
Zakładając, że na Pobojnej były zabytki metalowe pozwalajace poznać jej genezę i ktoś je już wyjął, jak myślicie, jest w ogóle jakaś szansa żeby do nich dotrzeć?