Pobojna Góra

Bunkry, pałace, ruiny, podziemia i inne ciekawe obiekty

Moderatorzy: niewidzialny, 3mwoj

iwona

Re: Pobojna Góra

Post autor: iwona »

niewidzialny pisze:
iwona pisze: Informację o jaćwieskim cmentarzysku można z miejsca zignorować (przynajmniej jeśli chodzi o samą Pobojną, a nie całą okolicę). Z tego co wiem informacje o tym miejscu pojawiają się od XVII w. Zajęłam się tym tematem właśnie dlatego, że w tej chwili nie ma jednoznacznej informacji czym jest ta "Góra".

nie do końca to takie pewne... poczytaj Białostockie Teki Historyczne 5/2007, ogólnie Pobojna Góra przez archeologów określana jest jako ("umownie" ) grodzisko,

dlatego właśnie uważam, że interpretacja samej Góry Pobojnej jako cmentarzyska jaćwieskiego jest błędna, co nie wyklucza jego lokalizacji gdzieś w okolicy (jeśli w ogóle Pobojna ma coś wspólnego z Jaćwięgami). Rocznik Białostocki przejrzałam o Tekach Historycznych i Rocznikach Olsztyńskim i Suwalskim prawdę mówiąc nie pomyślałam - dzięki za podpowiedź.:)

Zakładając, że na Pobojnej były zabytki metalowe pozwalajace poznać jej genezę i ktoś je już wyjął, jak myślicie, jest w ogóle jakaś szansa żeby do nich dotrzeć?
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

czyli powoli dochodzimy do sedna sprawy,jezeli koleżanka ma jakies informacje na temat że coś tam ktoś już wykopał to bez podchodów napisac trzeba że ktoś bezczelnie zrył ważny obiekt,bedzie prościej,wiadomo że takimi wyczynami raczej mało osób sie chwali i pewnie sie nie dowiemy,ale pozwoli to na skupienie się na studiowaniu literatury i ewentualnej pomocy,a miejmy nadzieję że ktoś się kiedyś wygada :czekam: ,pzdr.pułkownik
Awatar użytkownika
niewidzialny

Post autor: niewidzialny »

[/quote] Zakładając, że na Pobojnej były zabytki metalowe pozwalające poznać jej genezę i ktoś je już wyjął, jak myślicie, jest w ogóle jakaś szansa żeby do nich dotrzeć?[/quote]
pulkownikL pisze:czyli powoli dochodzimy do sedna sprawy,jeżeli koleżanka ma jakieś informacje na temat że coś tam ktoś już wykopał to bez podchodów napisać trzeba że ktoś bezczelnie zrył ważny obiekt,będzie prościej,wiadomo że takimi wyczynami raczej mało osób się chwali i pewnie sie nie dowiemy,ale pozwoli to na skupienie się na studiowaniu literatury i ewentualnej pomocy,a miejmy nadzieję że ktoś się kiedyś wygada :czekam: ,pzdr.pułkownik
Jeśli się nie mylę ,to jakiś czas temu archeolodzy przy współpracy z naszymi kolegami po fachu dokonali powierzchownej penetracji owego wzniesienia. Trzeba by popytać po innych forach, czy ktoś coś wie o tej akcji.....
Co do roczników, nie sadze żebyś dala rade tak szybko uporać się z nimi, samych Olsztyńskich powinno być ponad 60 tomów po (średnio 500s) Wiec miłej lektury :D
iwona

Post autor: iwona »

Jeśli się nie mylę ,to jakiś czas temu archeolodzy przy współpracy z naszymi kolegami po fachu dokonali powierzchownej penetracji owego wzniesienia. Trzeba by popytać po innych forach, czy ktoś coś wie o tej akcji.....

kontaktowałam się z archeologami, którzy wiedzą o tym stanowisku, ale nie uzyskałam info na temat takiej akcji. Nie upieram się jednak przy tym, że nic takiego się nie odbyło.
Andrzej kajakarz

Post autor: Andrzej kajakarz »

Witam - po raz pierwszy.
Włączyłem się do wątku "Pobojna Góra" - co prawda widzę, że wpisy są z 2012 roku, ale być może jeszcze to kogoś zainteresuje.
Ja - jako właśnie kajakarz zainteresowałem się Pobojną przed spływem Biebrzą w 2020 roku, płynąłem też w zeszłym roku.
Oprócz tego, że jestem kajakarzem, jestem też geologiem i jako naukowiec raczej odrzucam różne magiczne aspekty Góry.

Dorzucę tu efekty moich poszukiwań na temat Pobojnej:
1. Dokument IPN informujący o działaniach "Polskiej Armii Wyzwolenia" w czasie okupacji sowieckiej na tym terenie. W skrócie "doniosę", że grupa ta była prześladowana przez NKWD i w pewnym momencie zakopali broń na terenie Pobojnej Góry (!)
https://ipn.gov.pl/pl/dla-mediow/komuni ... -spra.html
2. Aktualnie na stronie Biebrzańskiego PN znajduje się tekst "legenda Pobojnej Góry ..." Poza przytoczeniem legend itp., jest tam opis genezy Góry: "Cała Pobojna Góra to piaszczysty wał wydmowy, czyli dzieło mitycznego władcy wiatrów Eola. Tyle mówią archeologowie i geomorfolodzy."
Niema tu jednak przytoczonych żadnych źródeł tej informacji. Że jest to wał, to każdy widzi ;) Nie wiem, czy były przeprowadzone takie badania - dość proste wykopy potwierdzające budowę wału z piasku eolicznego (naniesionego przez wiatr). A geomorfolodzy często wydają orzeczenia powierzchowne (jako, że jest to - jak mówią geolodzy - powierzchowna nauka o powierzchni ziemi).

Ja osobiście skłaniam się do hipotezy, że wał Pobojnej Góry to pozostałość formacji polodowcowej - stożkowego pagórka z bryłą lodowca w środku, o nazwie pingo. Po stopieniu bryły lodu w pagórku, szczyt się zapada i powstaje okrągławy wał, zwykle z jeziorkiem w środku.
O pingo można przeczytać w wielu źródłach, ja polecam bardzo poglądowe omówienie w artykule Polarpedii:
https://polarpedia.eu/pl/pingo-2/

Pozdrowienia Andrzej

Ps. Nie wiem, czy wiecie, ale aktualnie wstępu na Górę od strony Biebrzy broni wykuty w głazie napis:
"TEREN PRYWATNY. WSTĘP WZBRONIONY" (jak to prywatny? to przecież BbPN!)
ODPOWIEDZ