Witam Kolegów. Mam malutką prośbę ...mało kiedy proszę o identyfikację przedmiotu,zazwyczaj staram się to robić sam:) wykopałem dzisiaj kilka fajnych fantów,trafiłem pole z dewocjonaliami religijnymi i jednego z nich nie potrafię zidentyfikować
medalik leżał głęboko w torfie ,nie czyściłem go z tego względu że nie chcę go zniszczyć,zdjęcie wykonane w stanie surowym. Proszę o małe podpowiedzi co do tej znajdki. Pozdrwiam
Stary Medalik do ID.
Moderator: korvettenkapitan
Stary Medalik do ID.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Blacek
- Kontakt:
Re: Stary Medalik do ID.
Cześć!!!
Medalik jest XIX wieczny (Do I połowy XXw.). Na rewersie Najśw, Serce Jezusa. Awers - Matka Boska z Dzieciątkiem. Po oczyszczeniu może się okazać który z Jej wizerunków (napisy). Charakterystyczne jest, iż MB ma koronę otwartą, Jezus zaś zamkniętą - może ktoś "rozkmini temat".
Dodam, że miejsce z dewocjonaliami - to niebywała sprawa, bo zwykle trafiają się pojedynczo. Może jakieś miejsce kultu???
Pozdrawiam!!!
Medalik jest XIX wieczny (Do I połowy XXw.). Na rewersie Najśw, Serce Jezusa. Awers - Matka Boska z Dzieciątkiem. Po oczyszczeniu może się okazać który z Jej wizerunków (napisy). Charakterystyczne jest, iż MB ma koronę otwartą, Jezus zaś zamkniętą - może ktoś "rozkmini temat".
Dodam, że miejsce z dewocjonaliami - to niebywała sprawa, bo zwykle trafiają się pojedynczo. Może jakieś miejsce kultu???
Pozdrawiam!!!
Blacek pisze:Cześć!!!
Pozdrawiam!!!
masz pomysl czym go poczyscic zeby zachowal swoj urok?
-
Napisy:
"Praebe fili mi cor tuum mihi"
"Regina sacri scapularis ora pro nobis"
Matka Boża z Góry Karmel.
"Praebe fili mi cor tuum mihi"
"Regina sacri scapularis ora pro nobis"
Matka Boża z Góry Karmel.
dzięki za pomoc