Co polecacie do 1500zł

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji

Moderator: Don Joker

Pawel250

Co polecacie do 1500zł

Post autor: Pawel250 »

Witam.
W nowym sezonie chciałbym przesiąść się z kanarka na coś lepszego.
Nastawiam się głównie na drobnicę i zastanawiam się co kupić...
Myślę nad proximą- miałem okazję go przetestować i byłem z niego zadowolony.
Może jednak znacie coś lepszego w podobnej cenie? Z góry dziękuję za propozycje.
Awatar użytkownika
pulkownikL

Re: Co polecacie do 1500zł

Post autor: pulkownikL »

A nie myślałeś o Optimie z DD,częstotliwość wyższa więc raczej bardziej by pasował pod drobnicę ;)
Awatar użytkownika
cesar007

Post autor: cesar007 »

W tych pieniądzach kupisz też Omegę 8000 z cewką 11"DD
Miałem Rutusa Argo i uważam, że Omega jest czulsza na drobnicę. Jedyny problem z nią to, że bywa "nadpobudliwa" ;)
Pawel250

Dziękuję za odpowiedzi. Zależy mi na nowym wykrywaczu więc Optima, a tym bardziej Omega 8000 odpadają. Nie chciałbym przekraczać podanej kwoty (Kobieta mnie biiiije). Na razie wygrywa Proxima. Dzwoniłem już do przedstawiciela Rutusa w mojej miejscowości- dziś sprzedał ostatnią, ale w przyszłym tygodniu będzie zamawiał. Także mam jeszcze kilka dni na decyzję.
felo94

Post autor: felo94 »

ja latam z cibolą i jestem z niej bardzo zadowolony za tą cene polecam tesoro cibola
Pawel250

Witam ponownie. Wybór padł na proximę. Mam już w domu "na próbę" używaną V.1 2008r. Mam jednak małe wątpliwości. Generalnie sprzęt sprawuje się dobrze, nie wzbudza się sam z siebie, zasięg w powietrzu znacznie większy od kanarka. Zauważyłem jednak jeden mankament, mianowicie dotknięcie kabla przy samej cewce powoduje, że wykrywacz piszczy... Dotyk przy wtyczce do puszki nie powoduje nic. Dodatkowo, gdy zbliżę dłoń do cewki, a następnie szybko ją odciągnę, detektor również daje pojedynczy sygnał. Czy Wasze proximy również tak się zachowują? Czy może jest to początek poważniejszych problemów z cewką? Z góry dzięk za odpowiedzi. Pozdrawiam z nocnej zmiany :-)
siarka38

Post autor: siarka38 »

Witam,proxima to dość dobra opcja w tej kwocie,ja też zaczynałem od tego sprzętu i przez ok rok śmigałem,ma kilka wad ale na szczęście więcej zalet.Nie lubi wilgoci w powietrzu,po poszukiwaniach w deszczowy albo mglisty dzień najlepiej na noc powiesić w okolicy kaloryfera bo inaczej następnego dnia może się wzbudzać.Ma bardzo czuły kabel od cewki,który najlepiej dodatkowo zawinąć taśmą w kilku miejscach.Ogólnie maszynka bardzo dobra nawet na drobnicę,lubi małe monetki i pokrętła od nakręcania zegarków.Pozdrowionka
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

Panie Pawel250,czułe sprzęty muszą być czułe i tak czasem reagują,nie jest nowością że np.ruszając cewką lub kablem przesuwamy już istniejącą zależnością w polu detekcji,jeżeli na ustawionym sygnale wiodącym nie ma reakcji na machanie łapą tzn.że sygnał ma swoją tolerancję a to już nie dobrze skoro potrzebą jest wyłapywanie wszelkich nawet najdrobniejszych niuansów w polu,nawet kanarek lubi popiardywać a to nie znaczy że grypy dostał tylko coś w polu się pojawiło co zakłuciło tę zależność sygnału wysłanego a odebranego,tak jak kol. wyżej napisał,żeby maxymalnie zniwelować problem nie pozwalamy żeby kabelek latał jak ruska małpa, ;)
Pawel250

Jestem już po rozmowie z serwisantem od pana Arka. Potwierdził, że to normalny objaw i nie powinienem się tym przejmować. Wybaczcie, że tak marudzę, ale wcześniej chodziłem z kanarkiem i nie popiskiwał w ten sposób, dlatego wolałem się upewnić. Wiadomo, człowiek całe życie się uczy (i głupi umiera) :-)
Pozostało tylko wynegocjować dobrą cenę i w pole, póki mrozy nie nadjadą. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam, darz dół!
ODPOWIEDZ