moneta do ide /Rzym?/
- pulkownikL
Re: moneta do ide /Rzym?/
osra jazda bez trzymanki
,mnie po tysiac ktorejs monecie oczy juz padly, AVE ASDIC321 , 
-
Hermanaryk
wiesz co Jarku ja nie widze tego skrótu germanikus moze dacikus ?asdic321 pisze:To chyba bedzie Domicjan - Titus Flavius Domitianus, syn Wespazjana i Domitilli, cesarz rzymski (Imperator Caesar Domitianus Augustus) w latach 81-96. I tak tez ogolnie datowac by trzeba te monete, z tym ze przydomek Germanicus (ktorego skrot widac na awersie) nosil dopiero od roku 85.
P.S. Najpewniej as, czyli 1/16 denara, o masie teoretycznej 10,9 g miedzi i srednicy ok. 25 mm
ale się nie kłóce. czyli moneta była by po 89 roku
a do aurory boze skad masz te monety
-
Hermanaryk
a tak wogóle to gratuluje wzroku Jarku zauwazyłem siwietnie Ci idzie "czytanie monet" jeszcze raz gratuluje i pozdrawiam
-
Hermanaryk
czy mennica na "Walensie" to SMAQ czyli Akwilwja
mam słabość do Walensa poneważ ukatrupili go moi kochani Goci 9 sierpnia pod Adrianopolem
mam słabość do Walensa poneważ ukatrupili go moi kochani Goci 9 sierpnia pod Adrianopolem
-
Hermanaryk
ach jeszcze coś zapomniałem napisać
moneta najprawdopobniej wybita po 369 czyli po wojnie z Gotami (postać barbarzyńcy pod noga władcy)
moneta najprawdopobniej wybita po 369 czyli po wojnie z Gotami (postać barbarzyńcy pod noga władcy)
Ja na awersie dosc wyraznie widze DOM[IT] [A]VG GER[M] i napis MONETA na rewersie, znaczy typ asa z personifikacja Junony Monety (przedstawianej na stojaco, z wagą i rogiem obfitosci). Wg RIC wskazywaloby to na lata 85-87 lub 95-96, pod sam koniec panowania. A przydomka Dacicus chyba w ogole nie uzywal - po dosc upokarzajacym pokoju z Decebalem raczej nie bylo powodu sie chwalic!Hermanaryk pisze: ja nie widze tego skrótu germanikus moze dacikus ? ale się nie kłóce. czyli moneta była by po 89 roku
-
Hermanaryk
masz racje chyba cos nie tak z moim wzrokiem
-
srebrny_lis
Ale za to jeden z oficerów Domicjana wyonacył córkę Decebala (w rumuńskiej produkcji filmowej "Waleczni przeciw rzymskim legionom" nosiła imię Meda). 
Znakiem tego oficyjer mial prawo chelpic sie przed kolegami dackim przydomkiem! Ale cysorz raczej nie - wychodzi ze bardziej sam zostal tam wydy...ny! 
Ostatnio zmieniony 09 gru 2011, 10:10 przez asdic321, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Hermanaryk
jest seria cztsto propagandowa z przydomkiem dacikus, aczkoliek była jróta i jest rzadko spotykana cytuje Prof. M. Mielczarka
Nie wiedzialem ale znakiem tego wiedzial chlop co to PR!
Wycofac sie po wygranej bitwie, uznac w nastepstwie suwerennosc przeciwnika, placic mu trybut, znosic upokorzenia z olewania warunkow pokoju i na koniec obwolac sie Dacicusem! No, no - szacun duzy! 
-
srebrny_lis
My płaciliśmy coroczne "podarki" chanowi krymskiemu tytułując się "przedmurzem chrześcijaństwa"
...
- syriusz13
100 % to SMAQHermanaryk pisze:czy mennica na "Walensie" to SMAQ czyli Akwilwja
- syriusz13
Nie widzę barbarzyńcy pod nogą.Jakby postać ciągnęła za łeb barbarzyńce to by się zgadzało.Hermanaryk pisze:ach jeszcze coś zapomniałem napisać
Jakby aurora mógł zrobić zdjęcie rewersu bez ciemnej smugi na dole to by raczej rozwiązało sprawę.
- pulkownikL
co by sie nie dzialo temat sie rozwinal tak ze nigdy bym sie nie spodziewal,poklony dla waszej wiedzy,az milo poczytac,pozdrawiam wszystkich specow