Dzwonek

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
mapownik

Re: Dzwonek

Post autor: mapownik »

Moze pamiatka z czasow wojny krymskiej?1854.
Dzwonek podobny do tych ktorych uzywano przy saniach w zime ale z tymi napisami to raczej cos zwiazane z Rosja.
Niedawno byl na allegro podobny.
https://www.google.com/search?um=1&hl=p ... l-baDausz0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
piećka1977

Post autor: piećka1977 »

mam identyczny niestety ktos go troche wypiłował ta sama data i te same napisy jak cos tez wrzuce foty. Dałem dla kumpla żeby rozszyfrował. jak tylko będe coś wiedział to sie odezwę. nistety tylko serducho mu wypadło
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

To ktoś umie odczytać napis na dzwonku?Teraz wszystkie litery widać.Może napis rozwiąże zagadkę do czego używano takowych dzwonków.
3mwoj

Post autor: 3mwoj »

Jestem na 100% pewny co do trafności mojej teorii. Niestety informacja pochodzi sprzed ery internetu i w tej chwili nie potrafię odszukać w sieci jej potwierdzenia.
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Co do pierwszego dzwonka na innym forum ktoś stwierdził że w tłumaczu google wyszło że to język chorwacki a przetłumaczyło- ,,MAJĄ NADZIEJĘ".
Dalej chyba temat ów dzwonka jest otwarty chyba że trzymamy tezę 3mwoja "narzeczony wręczał wybrance taki dzwonek przy okazji zaręczyn?"
Niedawno znalazłem kawałek innego dzwonka ,ale już napis jest inny. Średnica to 10,5 cm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tomm83

Post autor: tomm83 »

Też mam podobny dzwonek,a jakbym poszukał w piwnicy to może więcej Bym znalazł :D
Awatar użytkownika
frutis
Kontakt:

Post autor: frutis »

http://www.pracownia.hostit.pl/dzwonki/?p=376" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ