może ktoś wie co to jest?

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
Jarool

może ktoś wie co to jest?

Post autor: Jarool »

W zasadzie to nic ważnego, ale zaintrygowała mnie ilość takiego złomu, znalezionego na niewielkiej przestrzeni, ma może ktoś jakiegoś pomsła co to może być?
może zaczepy od namiotów ewentualnie siatek maskujących?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
konon89

Re: może ktoś wie co to jest?

Post autor: konon89 »

to są tak zwane potykacze montowane na ziemi przy czy niedaleko zasieków. żołnierz gdy wsadził bucika tam był łatwiejszym celem dużo tego widziałem i wykopałem w okolicach bunkrów ;)
Jarool

Post autor: Jarool »

Dzięki za informację.
kraf

Post autor: kraf »

Czuję, że zaraz znowu zacznie się gorąca polemika- czy to potykacze, czy coś na co nawijało sie drut kolczasty :)
Awatar użytkownika
Prusak

Post autor: Prusak »

kraf pisze:Czuję, że zaraz znowu zacznie się gorąca polemika- czy to potykacze, czy coś na co nawijało sie drut kolczasty :)
Raczej nie ;) W niektórych miejscach jest tego tyle że jeśliby miało to służyć do nawijania drutu kolczastego to musiałoby być tego drutu parę milionów kilometrów.
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

konon89 pisze:to są tak zwane potykacze montowane na ziemi przy czy niedaleko zasieków. żołnierz gdy wsadził bucika tam był łatwiejszym celem dużo tego widziałem i wykopałem w okolicach bunkrów ;)
Czy możesz zaprezentować lub opisać sposób montowania owych "potykaczy" :cool:
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

kraf pisze:Czuję, że zaraz znowu zacznie się gorąca polemika- czy to potykacze, czy coś na co nawijało sie drut kolczasty :)
Andrew pisze:
konon89 pisze:to są tak zwane potykacze montowane na ziemi przy czy niedaleko zasieków. żołnierz gdy wsadził bucika tam był łatwiejszym celem dużo tego widziałem i wykopałem w okolicach bunkrów ;)
Czy możesz zaprezentować lub opisać sposób montowania owych "potykaczy" :cool:
oho... już mi się gębą uśmiechnęła :)

pozdr.warwick
3mwoj

Post autor: 3mwoj »

Tak, to potykacze .
Podobnież byli jeszcze w komplecie strzałki na kijkach pokazujące gdzie one leżą żeby atakujący żołnierz wiedział jak na to trafić i się wy........................wrócić :lol: .
TO SĄ SZPULE NA DRUT KOLCZASTY STOSOWANY W FORTYFIKACJI.ZE WZGLĘDU NA GRUBOŚĆ I TWARDOŚĆ DRUTU NA SZPULI MIEŚCIŁO SIĘ GO STOSUNKOWO NIEWIELE.BIORĄC POD UWAGĘ ILOŚĆ DRUTU POTRZEBNEGO DO ZABEZPIECZENIA KAŻDEGO SCHRONU NIE POWINNA DZIWIĆ ILOŚĆ ZNAJDYWANYCH W ICH POBLIŻU SZPUL.
Uff, dawno tak się nie wykrzyczałem :kon:
Temat wałkowany wielokrotnie, a i tak ciągle te potykacze...
Awatar użytkownika
konon89

Post autor: konon89 »

czy to miałabyć aluzja do mnie 3mwoj? niemcy byli tak zorganizowani że nie zostawiali zbędnego materiału czyli szuplek po drucie to jest 1/4 potykacza czyli resztki.....ile można nawinąć na taki kawałek druciku 20m? moim skromnym zdaniem niemcy drut nawijali na szule które było ciężko nieść. możesz mieć inne zdanie ja mam inne nie będe się kłócił bo na tym to nie polega może nie mam racji. gorący temat się zaczął.te wspomniane strzałki może wbijaj tam gdzie chodzisz pójdę Twoimi śladami :zebek: kolega ma w całości potykacza w pon. zrobie zdj i wstawię.
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

zeby bylo git dla wszystkich mysle ze najpierw to byla rolka na drut a potem skoro juz nie potrzebna to wrogowi pod nogi :zebek: ,rozladowalem stres? :zebek: , sprawa na pewno sie wyjasni a do tego czasu prosze strzelic sobie :pijak:
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

konon89 pisze:czy to miałabyć aluzja do mnie 3mwoj? niemcy byli tak zorganizowani że nie zostawiali zbędnego materiału czyli szuplek po drucie to jest 1/4 potykacza czyli resztki.....ile można nawinąć na taki kawałek druciku 20m? moim skromnym zdaniem niemcy drut nawijali na szule które było ciężko nieść. możesz mieć inne zdanie ja mam inne nie będe się kłócił bo na tym to nie polega może nie mam racji. gorący temat się zaczął.te wspomniane strzałki może wbijaj tam gdzie chodzisz pójdę Twoimi śladami :zebek: kolega ma w całości potykacza w pon. zrobie zdj i wstawię.

chciałbym zobaczyć - jak niesiesz 20m drutu kolczastego.
Zapewne nie wiesz jaka to waga.
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Proszę nie zaczynajcie tego tematu...
Pamiętacie co było kiedyś.... :axe: :axe: :axe: :zebek:
:he:
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Sam jestem ciekaw co to. Warto zauważyć, że niektóre druty mają taką formę, że nijak nie wyobrażam sobie tego choćby jako element szpuli do drutu.
Warto by poszukać w archiwalnych fotkach na czym drut nawijano.
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

całość składała się z kilku wykonanych osobno elementów drucianych - Dwa w kształcie czteroramiennej gwiazdy (krzyzyka lub plusa jak kto woli) połączone płaskimi pętlami.

Na pozycji olsztyneckiej jest tego masa.
bolko

Post autor: bolko »

http://www.fortyfikacje.net/forum/print ... d507d2a7e0
ODPOWIEDZ