może ktoś wie co to jest?
może ktoś wie co to jest?
W zasadzie to nic ważnego, ale zaintrygowała mnie ilość takiego złomu, znalezionego na niewielkiej przestrzeni, ma może ktoś jakiegoś pomsła co to może być?
może zaczepy od namiotów ewentualnie siatek maskujących?
może zaczepy od namiotów ewentualnie siatek maskujących?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: może ktoś wie co to jest?
to są tak zwane potykacze montowane na ziemi przy czy niedaleko zasieków. żołnierz gdy wsadził bucika tam był łatwiejszym celem dużo tego widziałem i wykopałem w okolicach bunkrów 

Dzięki za informację.
Czuję, że zaraz znowu zacznie się gorąca polemika- czy to potykacze, czy coś na co nawijało sie drut kolczasty 

- Prusak
Raczej niekraf pisze:Czuję, że zaraz znowu zacznie się gorąca polemika- czy to potykacze, czy coś na co nawijało sie drut kolczasty

Czy możesz zaprezentować lub opisać sposób montowania owych "potykaczy"konon89 pisze:to są tak zwane potykacze montowane na ziemi przy czy niedaleko zasieków. żołnierz gdy wsadził bucika tam był łatwiejszym celem dużo tego widziałem i wykopałem w okolicach bunkrów

kraf pisze:Czuję, że zaraz znowu zacznie się gorąca polemika- czy to potykacze, czy coś na co nawijało sie drut kolczasty
oho... już mi się gębą uśmiechnęłaAndrew pisze:Czy możesz zaprezentować lub opisać sposób montowania owych "potykaczy"konon89 pisze:to są tak zwane potykacze montowane na ziemi przy czy niedaleko zasieków. żołnierz gdy wsadził bucika tam był łatwiejszym celem dużo tego widziałem i wykopałem w okolicach bunkrów

pozdr.warwick
Tak, to potykacze .
Podobnież byli jeszcze w komplecie strzałki na kijkach pokazujące gdzie one leżą żeby atakujący żołnierz wiedział jak na to trafić i się wy........................wrócić
.
TO SĄ SZPULE NA DRUT KOLCZASTY STOSOWANY W FORTYFIKACJI.ZE WZGLĘDU NA GRUBOŚĆ I TWARDOŚĆ DRUTU NA SZPULI MIEŚCIŁO SIĘ GO STOSUNKOWO NIEWIELE.BIORĄC POD UWAGĘ ILOŚĆ DRUTU POTRZEBNEGO DO ZABEZPIECZENIA KAŻDEGO SCHRONU NIE POWINNA DZIWIĆ ILOŚĆ ZNAJDYWANYCH W ICH POBLIŻU SZPUL.
Uff, dawno tak się nie wykrzyczałem
Temat wałkowany wielokrotnie, a i tak ciągle te potykacze...
Podobnież byli jeszcze w komplecie strzałki na kijkach pokazujące gdzie one leżą żeby atakujący żołnierz wiedział jak na to trafić i się wy........................wrócić

TO SĄ SZPULE NA DRUT KOLCZASTY STOSOWANY W FORTYFIKACJI.ZE WZGLĘDU NA GRUBOŚĆ I TWARDOŚĆ DRUTU NA SZPULI MIEŚCIŁO SIĘ GO STOSUNKOWO NIEWIELE.BIORĄC POD UWAGĘ ILOŚĆ DRUTU POTRZEBNEGO DO ZABEZPIECZENIA KAŻDEGO SCHRONU NIE POWINNA DZIWIĆ ILOŚĆ ZNAJDYWANYCH W ICH POBLIŻU SZPUL.
Uff, dawno tak się nie wykrzyczałem

Temat wałkowany wielokrotnie, a i tak ciągle te potykacze...
czy to miałabyć aluzja do mnie 3mwoj? niemcy byli tak zorganizowani że nie zostawiali zbędnego materiału czyli szuplek po drucie to jest 1/4 potykacza czyli resztki.....ile można nawinąć na taki kawałek druciku 20m? moim skromnym zdaniem niemcy drut nawijali na szule które było ciężko nieść. możesz mieć inne zdanie ja mam inne nie będe się kłócił bo na tym to nie polega może nie mam racji. gorący temat się zaczął.te wspomniane strzałki może wbijaj tam gdzie chodzisz pójdę Twoimi śladami
kolega ma w całości potykacza w pon. zrobie zdj i wstawię.

- pulkownikL
zeby bylo git dla wszystkich mysle ze najpierw to byla rolka na drut a potem skoro juz nie potrzebna to wrogowi pod nogi
,rozladowalem stres?
, sprawa na pewno sie wyjasni a do tego czasu prosze strzelic sobie 

konon89 pisze:czy to miałabyć aluzja do mnie 3mwoj? niemcy byli tak zorganizowani że nie zostawiali zbędnego materiału czyli szuplek po drucie to jest 1/4 potykacza czyli resztki.....ile można nawinąć na taki kawałek druciku 20m? moim skromnym zdaniem niemcy drut nawijali na szule które było ciężko nieść. możesz mieć inne zdanie ja mam inne nie będe się kłócił bo na tym to nie polega może nie mam racji. gorący temat się zaczął.te wspomniane strzałki może wbijaj tam gdzie chodzisz pójdę Twoimi śladamikolega ma w całości potykacza w pon. zrobie zdj i wstawię.
chciałbym zobaczyć - jak niesiesz 20m drutu kolczastego.
Zapewne nie wiesz jaka to waga.
Proszę nie zaczynajcie tego tematu...
Pamiętacie co było kiedyś....

Pamiętacie co było kiedyś....

Sam jestem ciekaw co to. Warto zauważyć, że niektóre druty mają taką formę, że nijak nie wyobrażam sobie tego choćby jako element szpuli do drutu.
Warto by poszukać w archiwalnych fotkach na czym drut nawijano.
Warto by poszukać w archiwalnych fotkach na czym drut nawijano.
całość składała się z kilku wykonanych osobno elementów drucianych - Dwa w kształcie czteroramiennej gwiazdy (krzyzyka lub plusa jak kto woli) połączone płaskimi pętlami.
Na pozycji olsztyneckiej jest tego masa.
Na pozycji olsztyneckiej jest tego masa.